GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule

Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 20:48
Autor: SEEbiz
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.

Dionice su pale više od 12% na početku trgovine u Londonu, prije nego što su smanjile gubitke na 6,4% do 14:25.

Prilagođeni gubitak prije oporezivanja gotovo se udvostručio na 110,5 milijuna funti (137,8 milijuna dolara) u usporedbi s gubitkom od 57,3 milijuna funti prethodne godine. Analitičari su očekivali gubitak od 93 milijuna funti u prvom tromjesečju, navodi Reuters.

Prihodi su pali 10% na 267,7 milijuna funti, dok se neto dug povećao 20% na 1,04 milijarde funti. Ogromna hrpa dugova tvrtke dugogodišnja je briga za ulagače što je pridonijelo strmoglavom padu cijene dionice Aston Martina od njezina uvrštavanja na burzu 2018.

Analitičari tvrtke Jefferies primijetili su "veliki promašaj u mjernim podacima", označavajući pad količine od 26%.

Aston Martin je u srijedu rekao da će isporuka četiri nova modela u 2024. potaknuti "značajan rast" u drugoj polovici godine i kasnije.

“Naša izvedba u prvom tromjesečju odražava ovo očekivano razdoblje tranzicije, budući da smo prekinuli proizvodnju i isporuku naših odlazećih osnovnih modela uoči porasta proizvodnje novog Vantagea, nadograđenog DBX707 i našeg nadolazećeg V12 vodećeg sportskog automobila što smo danas potvrdili “, rekao je predsjedavajući Lawrence Stroll.

Stroll je dodao da je Aston Martin napravio "značajan korak" u jačanju svoje bilance u tromjesečju, jer je dovršio refinanciranje s poboljšanim uvjetima na petogodišnjim starijim osiguranim zapisima nakon poboljšanja kreditnog rejtinga.

"Aston Martin će biti jedinstveno pozicioniran s potpuno obnovljenom osnovnom gamom modela do kraja godine", rekla je tvrtka u izjavi.

Po regijama, veleprodajne količine pale su za 35% u Americi, za 30% u Ujedinjenom Kraljevstvu i za 17% u široj regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike. Azijsko-pacifičke količine pale su za 14%.

Veleprodaja SUV vozila pala je za 63% zbog "tranzicijskog pada količine uoči nedavno najavljenog lansiranja novog modela DBX707", prema tvrtki.

Tagovi: Aston Martin, aston, vantage
PROČITAJ I OVO
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
NAJAVE
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
PEKING - Xpeng AeroHT, podružnica Xpenga, ima za cilj isporučiti svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je supredsjednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC u petak,
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
ZELENO SVJETLO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
GRUENHEIDE - Tesla je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za proširenje svoje njemačke tvornice u Gruenheideu u blizini Berlina od lokalnog vijeća unatoč prosvjedima protiv planova američkog proizvođača električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE