GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriza njemačke autoindustrije, posebno u električnom segmentu

Kriza njemačke autoindustrije, posebno u električnom segmentu
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2024 / 13:20
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
BERLIN - Njemački proizvođači automobila predugo su zatvarali oči pred električnom mobilnošću. Skok s motora s unutarnjim izgaranjem na električne automobile posljednjih je mjeseci usporen i slabijom kupovnom moći u zemlji te ukidanjem državnih subvencija.

Popularnost njemačkih električnih modela posvuda istiskuju kineski i američki proizvođači, njemačka država se nada da će financiranjem razvoja u start-up tvrtkama pridonijeti većoj inovativnosti i prodaji e-automobila, koji će biti plod njemačkog znati kako.

Volkswagen je prošle godine prodao 9,2 milijuna automobila, od čega 8 posto električnih. Pomaci ka elektrifikaciji su spori, proizvodi preskupi. Kinezi se radije okreću vlastitim markama, a oprezni su pri kupnji njemački kupci, koji su pred Novu godinu ostali bez subvencija, piše RTV Slovenije.

"Mi smo tradicionalno jaka automobilska zemlja s motorima s unutarnjim izgaranjem. Sada smo usred promjene. Vozači nemaju dugogodišnjeg iskustva s električnim automobilima. Sve ovisi o infrastrukturi i navikama", rekla je Maren Petry iz konzultantske tvrtke tvrtka Berlin Partners.

Kako bi uhvatila korak s inovativnošću stranih marki automobila, njemačka država javnim sredstvima podupire razvoj tehnologija nove generacije u start-up tvrtkama. "Kada govorimo o budućnosti automobilske industrije, vidimo pozitivne čimbenike u Berlinu i Brandenburgu, ovdje je tvornica Tesla, uspostavlja se lanac nabave baterija, razvija se nova industrija. Sve je veći naglasak na razvoj softvera, mreže, autonomna vožnja. Oni razvijaju te start-upove u Berlinu, što je nedvojbeno pozitivan faktor", objasnio je Petry.

Automobilski koncerni ulažu ogromne količine novca u istraživanje i razvoj, a predviđaju da će i u tridesetim godinama 21. stoljeća proizvoditi vozila s različitim pogonima. Volkswagen reže troškove za deset milijardi eura, restrukturiranje je najavljeno u mnogim tvrtkama dobavljačima.

Konkurencija tjera na prodaju jeftinijih e-vozila. Iduće godine na tržištu bi se trebao pojaviti Škodin električni model za 25 tisuća kuna. Novi automobil u Njemačkoj u prosjeku stoji 45.000 eura, a električni čak i više, zbog čega se u Njemačkoj posebno probijaju strani brendovi.

Tagovi: njemasčka, automobili, volkswagen, mercedes, škoda, bmw
PROČITAJ I OVO
Teški dani za Ford u Europi
PROBLEMI
Teški dani za Ford u Europi
LONDON - Europska podružnica američkog proizvođača automobila pala je na vrlo niske grane.
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
NAJAVE
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
PEKING - Xpeng AeroHT, podružnica Xpenga, ima za cilj isporučiti svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je supredsjednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC u petak,
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE