GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu

Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2024 / 08:00
Autor: Maja Malus
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen najavio je da će do 2026. u Kini smanjiti troškove proizvodnje električnih automobila za 40 posto, gdje se do 2030. očekuje prepolovljenje udjela električnih vozila među svim novim automobilima. Na ovaj način Volkswagen i sa svojim ostalim markama poput Audija, Porschea i Škode nastoji ostati konkurentan na tržištu koje je najveće na svijetu. Ali kineski suparnici sve su uspješniji. BYD, koji je prošle godine postao najveći prodavač električnih automobila na svijetu i time prestigao američku Teslu, model Seagull prodaje za 9000 eura, što je nevjerojatna cijena za ovako solidan električni automobil.

Kako je u srijedu na velikom sajmu automobila u Pekingu, gdje je iz Njemačke došla cijela uprava koncerna, rekao predsjednik Uprave Volkswagena Oliver Blume, konkretan cilj u smanjenju troškova je da bi mogli početi proizvoditi električne automobile koji bi se u Kini prodavali za manje od 20.000 eura. Sadašnji električni automobil Volkswagen ID.3 u Kini stoji između 21.000 i 22.000 eura. Blume je rekao i da je njemački div prošle godine u Kini prodao tri milijuna automobila, a do 2030. godine planira prodati četiri milijuna. Taj će cilj biti teško ostvariv jer raste i udio kineskih automobila prodanih u svijetu: trenutačno iznosi šestinu, a očekuje se da će 2030. dosegnuti trećinu.

Volkswagen ima za cilj zadržati 15 posto udjela na kineskom tržištu. 2030. ondje će se prodavati 28 milijuna novih automobila, od čega će polovica biti električni. Prošle godine Kinezi su kupili 22 milijuna novih automobila, od čega 5,1 milijun električnih, što je iznimno puno jer ih je 2020. godine prodano samo 900.000. Blume je također u srijedu najavio da će Volkswagen grupa, koja također uključuje Audi i Porsche, ponuditi 40 novih modela u Kini u sljedeće tri godine, uključujući 30 električnih automobila. Za sve te nove modele Blume planira razvoj i istraživanje prenijeti iz Njemačke u Kinu, gdje su puno brži u razvoju novih modela.

Volkswagen je drugi najveći proizvođač automobila u svijetu nakon Toyote, ispred Hyundaija i Stellantisa (koji uključuje podružnice Peugeot-Citroën, Fiat, Opel, Chrysler, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Jeep...). Kako piše njemački tjednik Der Spiegel, Volkswagen je postao potpuno ovisan o kineskom tržištu, jer se tamo nalazi svaki treći automobil koji proda. Kad bi tamo stala prodaja, u opasnosti bi bio i europski Volkswagen.

“Razvod nije moguć”, kaže Oliver Blume, direktor koncerna. Dok se južnokorejski Hyundai i japanski Nissan i Honda polako povlače iz Kine, također zbog sve autoritarnije vladavine Xi Jinpinga, Volkswagenu to ne polazi za rukom – i zato što je postao pretijesno povezan s dvije velike kineske državne tvrtke: FAW i SAIC.

Nijedan strani proizvođač automobila nije se tako dobro etablirao u Kini kao Volkswagen, inače u partnerstvu s FAW-om i SAIC-om. Prilika za prodor na ovo tržište otvorila mu se prije 40 godina, kada je novonastala srednja klasa sve više trebala automobile, a kineska industrija još nije proizvodila dovoljno kvalitetnih vozila. Volkswagen je popunio ovu prazninu. U partnerstvu s FAW-om i SAIC-om već je otvorio 39 tvornica i zaposlio 90.000 Kineza. Prije pandemije profiti u Kini koji su pristizali Wolfsburgu iznosili su više od četiri milijarde eura na godišnjoj razini. Uprava koncerna tada je glavnog konkurenta vidjela u američkoj Tesli, a ne u kineskim proizvođačima. Tijekom pandemije godišnja dobit u Kini pala je s 4,4 na tri milijarde eura. Odjednom su se pojavili Kinezi kao konkurenti i Volkswagenov udio na sve većem kineskom tržištu pada i nastavlja padati, uglavnom zato što nije uspješan u prodaji električnih automobila. Ove godine dobit njemačkog koncerna na kineskom tržištu iznosi samo 1,5 milijardi eura.

Možda kineski proizvođači nadmašuju Volkswagen i zato što je bio žrtva hakera i industrijske špijunaže. Kako piše Der Spiegel, Kinezi su, između ostalog, prisvojili razvoj benzinskog motora i mjenjača. Kaže se da su hakeri iz Narodnooslobodilačke vojske Kine.

Volkswagen je sada pod pritiskom SAD-a jer ima tvornice i u zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang, gdje su stotine tisuća Ujgura navodno zatočene u logorima. Volkswagen se brani da ondje nema robovsku radnu snagu i pokušava se povući iz Xinjianga, što Peking ne bi volio vidjeti. Tako se našao u kotaču hladnog rata između SAD-a i Kine, a važno mu je i američko tržište.

Tagovi: Volkswagen, Audi, Porsche, Škoda, SAIC, Jinping, blume, hyundai, nissan
PROČITAJ I OVO
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
NAJAVE
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
PEKING - Xpeng AeroHT, podružnica Xpenga, ima za cilj isporučiti svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je supredsjednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC u petak,
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
ZELENO SVJETLO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
GRUENHEIDE - Tesla je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za proširenje svoje njemačke tvornice u Gruenheideu u blizini Berlina od lokalnog vijeća unatoč prosvjedima protiv planova američkog proizvođača električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE