GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara

BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara
NOVI POKUŠAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 13:21
Autor: SEEbiz
MADRID - Španjolska banka BBVA u četvrtak je izravno dioničarima predstavila ponudu za preuzimanje konkurentskog Sabadella od 12,23 milijarde eura (13,11 milijardi dolara), iako je Sabadellov odbor ovaj tjedan već odbio prijedlog pod istim uvjetima.

Odluka BBVA-e uslijedila je nakon što je upravni odbor Sabadella u ponedjeljak rekao da je nezatražena ponuda značajno podcijenila potencijal i izglede za rast banke. Odbor je taj stav ponovio iu četvrtak.

"Dioničarima Banco Sabadell predstavljamo izuzetno atraktivnu ponudu za stvaranje banke većeg opsega na jednom od naših najvažnijih tržišta", rekao je izvršni predsjednik BBVA Carlos Torres Vila.

Neprijateljske ponude za preuzimanje rijetke su u europskom bankarstvu. Nedavni primjer je Intesino uspješno preuzimanje UBI Banca 2020.

BBVA, druga najveća španjolska banka po tržišnoj vrijednosti nakon Santandera, ponudila je omjer zamjene od 1 novoizdane dionice BBVA za svakih 4,83 dionice Sabadella, premiju od 30% u odnosu na cijene na zatvaranju 29. travnja.

Španjolske banke traže načine za povećanje prihoda dok poticaj visokih kamata počinje nestajati. 

Kupnja Sabadella omogućila bi BBVA-i diverzifikaciju iz Meksika, svog glavnog tržišta, i drugih gospodarstava u razvoju kao što su Turska i Južna Amerika i usredotočenje na domaće tržište.

Izvršni direktor BBVA-e Onur Genc rekao je da će, "svidionici imati koristi od ove operacije".

"Banco Sabadell obavila je izvrstan posao, uz izniman napredak posljednjih godina, a sada se njezini dioničari mogu pridružiti subjektu s neusporedivom kombinacijom rasta i profitabilnosti u Europi", rekao je Genc.

Ugovor, za koji BBVA procjenjuje da bi mogao donijeti uštedu od 850 milijuna eura prije poreza, dao bi dioničarima Sabadella 16% udjela u udruženom zajmodavcu.

BBVA ima za cilj stvoriti zajmodavca s više od 100 milijuna klijenata diljem svijeta i imovinom većom od 1 bilijuna eura, odmah iza Santandera među španjolskim bankama.

Tagovi: BBVA, Sabadell
PROČITAJ I OVO
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
RAST
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
ZAGREB - Tko god postane vlasnik Addiko banke, morat će se suočiti s mogućnosti da će ga preuzimanje koštati i više nego je prvotno planirano.
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE