GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD ulaže milijarde u rute koje će zaobići Rusiju

EBRD ulaže milijarde u rute koje će zaobići Rusiju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2022 / 21:00
Autor: SEEbiz
LONDON - EBRD je spremna uložiti milijarde eura u razvoj teretnih ruta između Europe i Azije koje zaobilaze Rusiju, izjavila je danas predsjednica banke Odile Renaud Basso.

Lavovski dio željezničkog prometa između Kine i Europe odvija se takozvanom sjevernom rutom preko Rusije, a zapadne sankcije protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu tjeraju tvrtke da traže alternativne rute.

EBRD je glavni financijer Srednjeg koridora koji prolazi kroz Kazahstan, Kaspijsko jezero, Azerbajdžan, Gruziju i Tursku. Srednji koridor je sporiji i skuplji od sjevernog pravca, a što je još važnije, nema kapacitet za velike količine tereta.

"Trenutno Srednji koridor, koji se naziva i Transkaspijska ruta, može pokriti samo 5,0 posto željezničkog tranzitnog kontejnerskog prometa između EU i Kine", rekla je Renault Basso na konferenciji u uzbekistanskom gradu Samarkandu, prenosi Reuters.

Prema njezinim riječima, posljednja događanja u svijetu povećala su interes za Srednji koridor. "Već smo primijetili da sve više kupaca i operatera istražuje diverzifikaciju ruta", rekla je.

Renaud Basso istaknula je da je EBRD spreman podržati velike projekte u bivšoj sovjetskoj regiji središnje Azije kako bi se uklonila postojeća uska grla, olakšao teretni promet na Srednjem koridoru i istražila izvedivost drugih ruta.

"Prepoznajemo stratešku važnost (drugih ruta) i potencijalne koristi s logističkog gledišta. Ali također ćemo analizirati političke, komercijalne i fiskalne rizike uključene u razvoj ovih novih prometnih koridora. Važno je uzeti u obzir takve rizike pri određivanju prioriteta i pokretanju potencijalnih ulaganja vrijednih više milijardi eura", rekao je čelnik EBRD-a.

EBRD već ulaže i radi s Kazahstanom na jačanju kapaciteta njegovih željeznica i luke Aktau te Kaspijske flote, koji su ključni dijelovi Srednjeg koridora.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell, koji je također govorio na ovoj konferenciji, izjavio je da Bruxelles promiče veze sa srednjom Azijom "ne na uštrb drugih ruta".

"Poštujemo i podržavamo želju srednjoazijskih partnera da uklone ovisnost o bilo kojem pojedinačnom međunarodnom partneru bez obzira na povijesne i geografske uvjete"

Tagovi: EBRD, cargo, brodari, Odile Renaud Basso
PROČITAJ I OVO
HNB: Prosječna kamata na štednju u travnju 0,18 posto
KAMATNE STOPE
HNB: Prosječna kamata na štednju u travnju 0,18 posto
ZAGREB - Statistički pokazatelji kamatnih stopa banaka za glavne izvore njihovih eurskih sredstava uglavnom bilježe pad u prvom tromjesečju čime se nastavlja trend pada koji je započeo u prosincu 2023. godine, priopćili su danas iz Hrvatske narodne banke.
Aleksandra Rašić nova članica Uprave za Korporativno bankarstvo Zagrebačke banke
KARIJERE
Aleksandra Rašić nova članica Uprave za Korporativno bankarstvo Zagrebačke banke
ZAGREB – Aleksandra Rašić imenovana je novom članicom Uprave za Korporativno bankarstvo Zagrebačke banke, pod uvjetom dobivanja suglasnosti od Hrvatske narodne banke, odnosno Europske centralne banke.
Održano svečano događanje PBZ grupe Kad srca pjevaju
DOGAĐAJI
Održano svečano događanje PBZ grupe Kad srca pjevaju
ZAGREB - Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih.
Slatinska banka blizu preuzimanja Wüstenrota
DUBINSKO SNIMANJE
Slatinska banka blizu preuzimanja Wüstenrota
ZAGREB - Slatinska banka je pred preuzimanjem Wüstenrot stambene štedionice od austrijske grupacije.
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AKVIZICIJE
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AMSTERDAM - ABN AMRO pristao je kupiti frankfurtski HAL od kineske multinacionalne Fosun International za 672 milijuna eura (731 milijun dolara), objavio je nizozemski bankarski div u priopćenju za javnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE