GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka u Hrvatskoj značajno povećala dobit u 2023.

Erste banka u Hrvatskoj značajno povećala dobit u 2023.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 14:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate banke bez ovisnih društava, neto dobit u 2023. godini iznosila je 219 milijuna eura, u odnosu na 130 milijuna eura u 2022.

Rast neto dobiti rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, koji primarno proizlazi iz povećanja kamatnih prihoda kao posljedice poteza nositelja monetarnih politika te rasta tržišnih kamatnih stopa, ali i porasta ukupnog volumena kredita. Neto kamatni prihod tako je povećan s 232 milijuna eura u 2022. na 353 milijuna eura u 2023., dok je neto prihod od naknada i provizija zabilježio porast sa 79 milijuna eura u 2022. na 87 milijuna eura u 2023. Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost očekivano je smanjen uvođenjem eura, te je u prošloj godini iznosio 14 milijuna eura, u odnosu na 41 milijun eura u 2022.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u protekloj godini, koju su obilježili pozitivni trendovi u svim segmentima našeg poslovanja, daljnji rast tržišnih udjela, kao i nastavak kvalitetnog partnerskog odnosa s klijentima koji se očituje u vrlo visokim ocjenama njihovog korisničkog iskustva. Kreditna aktivnost ostala je solidna – u suprotnosti s međunarodnim trendom – posebice u retail segmentu koji je zabilježio zdravi rast u protekloj godini. S druge strane, korporativni segment zabilježio je niži rast u usporedbi s rekordnom 2022. godinom, ali u isto vrijeme ostao na solidnom putu jednoznamenkastog ukupnog rasta“, izjavio je Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („banka“), komentirajući poslovanje u 2023. godini.

„Veliki izazov predstavljao je rastući trend kamatnih stopa u eurozoni, kao posljedica politike Europske središnje banke („ECB“) s ciljem borbe protiv inflacije. Imajući u vidu vrlo konkurentno okruženje u Hrvatskoj, kao i pozitivne učinke uvođenja eura te općenito vrlo visoku razinu likvidnosti bankovnog sustava, ukupna monetarna transmisija bila je prilično umjerena, posebice u usporedbi s tržištima izvan eurozone. Takav umjereni rast kamatnih stopa pozicionirao je Hrvatsku u skupinu zemalja unutar EU s usporedivo nižim troškovima financiranja, s vrlo visokim mjestom na rang listi zemalja s povoljnim uvjetima kreditiranja“, dodao je.

Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2023. iznosila je 13,3 milijardi eura, 2,7% manje u odnosu na kraj 2022., kada je iznosila 13,6 milijardi eura. Ukupni krediti klijentima na dan 31. prosinca 2023. iznosili su 7,8 milijardi eura, 9,2% više u odnosu na 7,1 milijardi eura krajem 2022. Ukupni depoziti klijenata banke na dan 31. prosinca 2023. iznosili su 10,8 milijardi eura, 1% više u odnosu na kraj 2022. godine, kada su iznosili 10,7 milijardi eura. Smanjenje depozita zabilježeno u prvoj polovici 2023., koje je ponajprije bilo posljedica očekivanog i unaprijed anticipiranog prelijevanja dijela depozitnih sredstava u alternativne oblike ulaganja, dominantno u tzv. narodne obveznice i obvezničko izdanje banke te djelomično u tzv. investicijske fondove s dospijećem, u potpunosti je nadoknađeno rastom u drugoj polovici protekle godine.

Neto dobit ESB grupe nakon manjinskog utjecaja u 2023. iznosila je 241 milijuna eura, u odnosu na 156 milijuna eura u 2022. Neto kamatni prihod ESB grupe iznosio je 410 milijuna eura, u odnosu na 282 milijuna eura u 2022. Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 125 milijuna eura, u odnosu na 117 milijuna eura u 2022. Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost u prošloj godini iznosio je 15 milijuna eura, u odnosu na 40 milijuna eura u 2022.

Ukupna aktiva ESB grupe krajem prosinca 2023. iznosila je 14,8 milijardi eura, 1,5% manje u odnosu na kraj 2022., kada je iznosila 15,0 milijardi eura. Ukupni krediti klijentima na dan 31. prosinca 2023. iznosili su 8,5 milijardi eura, što je 9,1% više u odnosu na kraj 2022., kada su iznosili 7,7 milijardi eura. Ukupni depoziti klijenata ESB grupe na dan 31. prosinca 2023. iznosili su 11,4 milijardi eura, 1,8% više u odnosu na kraj 2022., kada su iznosili 11,2 milijarde eura.

RAST DIGITALNIH KANALA
Digitalna rješenja banke nastavila su trend kontinuiranog i stabilnog rasta tijekom 2023. godine. Ukupan broj aktivnih korisnika George online bankarstva krajem 2023. iznosio je oko 410 tisuća, 13% više u odnosu na kraj 2022., kada je aktivnih korisnika bilo oko 362 tisuća. Istovremeno je ukupni volumen transakcija u 2023. iznosio 5,3 milijardi eura, 32% više u odnosu na godinu ranije. Broj korisnika KEKS Pay aplikacije krajem 2023. dosegao je 411 tisuća, što je 29% više u odnosu na 318 tisuća krajem 2022. Ukupan volumen transakcija KEKS Payem u 2023. godini iznosio je 150 milijuna eura, 76,5% više u odnosu na godinu ranije.

NASTAVAK DOPRINOSA RASTU I RAZVOJU DOMAĆEG TRŽIŠTA KAPITALA
Izdanjem tzv. „preferred senior“ obveznice u lipnju prošle godine, u ukupnom iznosu od 90,1 milijuna eura, banka je još jednom potvrdila poziciju najaktivnijeg izdavatelja obveznica među financijskim institucijama u Hrvatskoj. Osim izdanja vlastite obveznice, kao jedan od vodećih agenata sudjelovala je i u dva izdanja obveznica Republike Hrvatske na domaćem tržištu kapitala, u ožujku i studenom 2023., pri čemu je obveznica izdana u ožujku po prvi put ikada bila ponuđena malim ulagateljima putem mreže poslovnica uključenih banaka. Erste banka je uz mrežu poslovnica omogućila upis i putem George online bankarstva. Uz to, krajem lipnja i početkom srpnja 2023. banka je kao jedan od agenata sudjelovala i u uspješnom izdanju obveznica ZG Holdinga, u ukupnom iznosu od 305 milijuna eura, čime je nastavila pružati dodatan impuls razvoju domaćeg tržišta kapitala u cjelini.

SILAZNI TREND NPL PLASMANA
Proteklu je godinu obilježio je i nastavak silaznog trenda kretanja tzv. NPL (nenaplativih i djelomično naplativih) plasmana. Tako je njihov udio na razini banke krajem 2023. iznosio 2,9%, u odnosu na 3,4% krajem prosinca 2022. Na konsolidiranoj razini ESB grupe, udio NPL plasmana krajem 2023. iznosio je 3,0%, u odnosu na 3,6% krajem 2022.

OČEKIVANJA
„Kada govorimo o 2024. godini, ostajemo optimisti. Domaća komponenta rasta ostaje podržana snažnim tržištem rada te rastom realnih primanja građana, dok na strani investicija u nadolazećem razdoblju i dalje svjedočimo znatnom potencijalu EU fondova. Izvozna komponenta rasta reflektirat će u velikoj mjeri gospodarska kretanja unutar EU, a što trenutačno vidimo i kao glavnu nepoznanicu, odnosno rizik za 2024. Nakon normalizacije poslije pandemije, turizam i dalje vidimo kao važan čimbenik rasta, ali u ipak izgledno manjem obujmu. Da rezimiramo, nakon stope rasta od 2,8% u 2023., u ovoj godini očekujemo sličnu dinamiku te stopu rasta od oko 3%, pri čemu trenutačni gospodarski moment sugerira i mogućnost za nešto snažniji gospodarski rast u ovoj godini“, istaknuo je Schoefboeck.

„Neovisno o tome što je ova godina izborna, strukturne reforme ne bi trebale stati ili usporiti, već je potrebno dodatno potaknuti njihovu dinamiku. Unatoč svemu, Hrvatska i dalje zauzima samo prosječno mjesto na rang-listama konkurentnosti, kao npr. Doing business, i tu sigurno ima prostora za napredak. Upravo to će posebno postati važno kako će financiranje iz europskih fondova postupno usporavati prema kraju desetljeća. Radi se, naravno, o dugoročnom procesu, koji ne smije više biti odgađan. Također, ne treba zaboraviti niti potrebu daljnjeg jačanja pravne sigurnosti za domaće i strane investitore“, dodao je Schoefboeck.

„Općenito, pozicija Erste banke na hrvatskom tržištu čvrsta je i stabilna. Imamo lidersko mjesto u brojnim segmentima poslovanja, najvišu ocjenu bonitetnih kuća (A-, Fitch Ratings, 2023) među bankama i drugim tvrtkama na domaćem tržištu, a prošle smo godine osvojili i ukupno devetu Zlatnu kunu za najuspješniju hrvatsku banku. Snažna i stabilna kapitalna pozicija, visoka razina likvidnosti, vrlo visok stupanj povjerenja klijenata, kao i pripadnost jakoj matičnoj grupaciji koja regiju srednje i istočne Europe vidi kao svoje temeljno tržište, u fokus našeg poslovanja stavlja efikasnost, inovativnost i težnju prema izvrsnosti, kojima želimo dati doprinos rastu i razvoju hrvatskog gospodarstva, potičući i promičući prosperitet svakog našeg zaposlenika, klijenta te hrvatskog društva u cjelini“, zaključio je Schoefboeck ovom prigodom.

Tagovi: Erste, aktiva, krediti, npl krediti, Schoefboeck
PROČITAJ I OVO
HNB: Prosječna kamata na štednju u travnju 0,18 posto
KAMATNE STOPE
HNB: Prosječna kamata na štednju u travnju 0,18 posto
ZAGREB - Statistički pokazatelji kamatnih stopa banaka za glavne izvore njihovih eurskih sredstava uglavnom bilježe pad u prvom tromjesečju čime se nastavlja trend pada koji je započeo u prosincu 2023. godine, priopćili su danas iz Hrvatske narodne banke.
Aleksandra Rašić nova članica Uprave za Korporativno bankarstvo Zagrebačke banke
KARIJERE
Aleksandra Rašić nova članica Uprave za Korporativno bankarstvo Zagrebačke banke
ZAGREB – Aleksandra Rašić imenovana je novom članicom Uprave za Korporativno bankarstvo Zagrebačke banke, pod uvjetom dobivanja suglasnosti od Hrvatske narodne banke, odnosno Europske centralne banke.
Održano svečano događanje PBZ grupe Kad srca pjevaju
DOGAĐAJI
Održano svečano događanje PBZ grupe Kad srca pjevaju
ZAGREB - Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih.
Slatinska banka blizu preuzimanja Wüstenrota
DUBINSKO SNIMANJE
Slatinska banka blizu preuzimanja Wüstenrota
ZAGREB - Slatinska banka je pred preuzimanjem Wüstenrot stambene štedionice od austrijske grupacije.
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AKVIZICIJE
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AMSTERDAM - ABN AMRO pristao je kupiti frankfurtski HAL od kineske multinacionalne Fosun International za 672 milijuna eura (731 milijun dolara), objavio je nizozemski bankarski div u priopćenju za javnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE