GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća

Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2024 / 16:46
Autor: SEEbiz
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.

Postbank, podružnica njemačkog bankarskog diva Deutsche Bank, mjesecima pregovara s Udrugom njemačkih bankarskih zaposlenika (DBV) i sindikatom Verdi, koji zajedno predstavljaju oko 12.000 zaposlenika.

Ako radnici odobre daljnje mjere protiv Postbanke, tada bi obnovljeni štrajkovi mogli započeti bilo kada nakon 3. svibnja, prema DBV-u.

Već je bilo nekoliko kraćih jednodnevnih štrajkova s ciljem povećanja pritiska na banku.

Verdijev pregovarač Jan Duscheck rekao je da je u zadnjim pregovorima s bankom postignut određeni ograničeni napredak, ali "pozicije su još uvijek udaljene, posebno kada je riječ o plaćama".

Radničke skupine rekle su da se planiraju suzdržati od daljnjih obustava rada dok zaposlenici glasuju o štrajku.

Verdi je zahtijevao povećanje plaća od najmanje 15,5 posto za radnike ili 600 eura (639 dolara) više mjesečno za najslabije plaćeno osoblje u Postbank. Sindikat traži i produljenje zaštite od otkaza do kraja 2028. godine.

Deutsche Bank najavila je planove za zatvaranje do 250 od svojih 550 poslovnica Postbank do sredine 2026. i smanjenje broja zaposlenika.

Izvori iz bankarske industrije rekli su agenciji dpa da je Deutsche Bank nedavno uzvratila ponudivši dvostupanjsko povećanje plaće u ukupnom iznosu od 10 posto u razdoblju od 27 mjeseci, kao i zaštitu radnih mjesta do 30. lipnja 2027.

Duscheck, sindikalni pregovarač, kritizirao je ponudu plaće Deutsche Banka kao prenisku, a trajanje ugovora predugim, tvrdeći da povišice neće ublažiti utjecaj visoke inflacije posljednjih godina.

"To dugoročno cementira gubitak kupovne moći za zaposlenike Postbanke i stoga je neprihvatljivo", rekao je.


Fotografija: Marijan Murat/dpa

Tagovi: postbank, štrajk, deutsche bank, sindikat, verdi
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE