GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor

Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 09:00
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.

Ona je na sastanku crnogorskog izaslanstva s visokim dužnosnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u nastavku proljetnih sastanaka u Washingtonu rekla da na razini sustava rastu depoziti, krediti i kapital, a nekvalitetni. krediti se smanjuju.

„Uz stalno unapređenje regulatornog okvira u pravcu njegovog potpunog usklađivanja sa pravnom stečevinom EU, CBCG je snažno posvećena pregovaračkom procesu kroz vođenje radnih grupa za tri pregovaračka poglavlja i aktivno učešće u radu radna tijela za još sedam poglavlja“, naveo je Radović.

Zahvalila je predstavnicima MMF-a na potpori u pripremi nedavno usvojenog Zakona o središnjoj banci.

Zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li rekao je da je ova međunarodna institucija spremna podržati CBCG u realizaciji inicijativa usmjerenih ka jačem ekonomskom uključivanju žena i ozelenjavanju financijskog sektora, što su oblasti koje su obje strane ocijenile kao iznimno bitno.

Li je rekao da je impresioniran rezultatima postignutim u regulatornoj reformi i dodao da je veoma važno što je očuvana stabilnost bankarskog sistema, kao i nezavisnost CBCG.

"Neovisnost središnje banke iznimno je važna jer osigurava njezinu vjerodostojnost i učinkovito obavljanje njezine nadzorne uloge", rekao je Lee.

Ministar financija Novica Vuković, koji je zajedno s Radovićem predvodio crnogorsko izaslanstvo u Washingtonu, rekao je da Vlada ima za cilj promovirati uravnotežen i održiv gospodarski rast kroz napredne mjere fiskalne i makroekonomske politike, strukturne reforme i novi investicijski ciklus, prvenstveno u infrastrukturu i turistički sektori, poljoprivreda i informacijske tehnologije.

On je naveo da je cilj Crne Gore da do juna usvoji Fiskalnu strategiju, kao i da do kraja godine implementira novu srednjoročnu strategiju upravljanja dugom 2025-2027, ističući da je stručna podrška MMF-a u tom dijelu. bilo bi vrlo značajno.

Tagovi: radović, cbcg, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE