GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju

Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2024 / 08:44
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine tako je zabilježen rast za 3,7% ili 1,6 mlrd. eura. Na mjesečnoj razini ukupni krediti zabilježili su rast za 0,5% ili 219,6 mil. eura.

Promatrano po institucionalnim sektorima, krediti općoj državi (udjel od 14,4% u ukupnim kreditima) na mjesečnoj su razini pali za 0,2% ili 15,3 mil. eura. Na godišnjoj razini pad je iznosio 13,7% ili 985,9 mil. eura. Glavnina kredita opće države odnosi na kredite središnjoj državi (86,2%), koji su na kraju veljače iznosili 5,4 mlrd. eura (-0,1% mjesečno i -14,4% godišnje). Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosila na dugoročne kredite (s dospijećem višim od 5 godina).

Krediti kućanstvima iznosili su 22,1 mlrd. eura ili 51,2% ukupnih kredita. Na godišnjoj razini ostvaren je rast za 10,7% ili 2,1 mlrd. eura, dok je na mjesečnoj razini ostvareno povećanje za 0,8% ili 174,3 mil. eura. Promatrano prema strukturi kredita, na stambene kredite odnosilo se više od 11 mlrd. eura (ili 49,9% ukupnih kredita plasiranih sektoru kućanstava). Dok je na godišnjoj razini rast iznosio 10,8%, u odnosu na siječanj promatrani krediti porasli su za 0,6% ili 65,2 mil. eura. S obzirom na to da tekuća kretanja sugeriraju na relativno skromnu potražnju za stambenim kreditima, dvoznamenkasta godišnja stopa rasta posljedica je baznog učinka. Naime, mjesečni rast kredita u siječnju i veljači 2023. bio je relativno skroman (0,1% odnosno 0,3%) s obzirom na to da su se kućanstva nastojala zadužiti prije očekivanog rasta kamatnih stopa ili pričekati novi (posljednji) krug državnih subvencija u ožujku iste godine.

Druga najveća sastavnica kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski krediti, iznosila je u veljači 37% ukupnih kredita plasiranih kućanstvima (najviše od svibnja 2022.). U odnosu na veljaču 2023. godine zabilježen je rast za 12,5% ili 0,905 mil. eura. Postepeno ubrzanje rasta promatranih kredita bilježeno je od početka godine. Na godišnjoj razini, već je u studenom 2023. rast gotovinskih nenamjenskih kredita premašio rast stambenih kredita. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima. U odnosu na prosinac, gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 2,2% ili 172,9 mil. eura.

Krediti nefinancijskim društvima, s iznosom od 14,4 mlrd. eura, činili su na kraju veljače 33,4% ukupnih kredita, a porasli su na osnovi stanja za 2,6% (+0,4 mlrd. eura) u odnosu na veljaču prošle godine te za 0,3% (+46,8 mil. eura) u odnosu na siječanj. U siječnju je pad na mjesečnoj razini, prema navodima HNB-a, zrcalio otplatu sindiciranog kredita poduzeća iz energetskog sektora, dok je u veljači kreditiranje poduzeća ostalo prigušeno.

Usporavanje na godišnjoj razini je evidentirano gotovo tijekom cijele prošle godine (izuzev studenog), a nastavljeno je i u 2024. kao posljedica učinka baznog razdoblja. Kod poduzeća je potražnja skromnija kao odraz porasta zaduženosti poduzeća tijekom 2022., dok u istom smjeru vjerojatno djeluje i kontinuirana ekonomska neizvjesnost i njezin utjecaj na investicijske aktivnosti. Godišnji rast je usporio kod kredita za investicije (s 7,9% na 7,4%) i kod kredita za obrtna sredstva (s 2,6% na 1,4%), dok su ostali krediti nastavili bilježiti pad drugi mjesec zaredom (-2,7%), nakon što je u siječnju zabilježen prvi od kolovoza 2020. Ostali krediti nefinancijskim društvima odnose se uglavnom na prekoračenja po transakcijskim računima, kredite za financiranje izvoza, faktoring i sindicirane kredite.

Kao ograničavajući čimbenik kreditiranja poduzeća u prethodnim, ali i u narednim mjesecima može se istaknuti restriktivna monetarna politika, što je vidljivo u pooštrenim uvjetima financiranja u odnosu na razdoblje prije rasta ključnih kamatnih stopa. Tijekom siječnja i veljače prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite poduzećima iznosila je 5,3% ili 334 baznih bodova više u odnosu na razdoblje prije početka pooštravanja monetarne politike ESB-a. S druge strane, kućanstva su se za stambene kredite zaduživala po prosječnoj kamatnoj stopi od 3,9% ili 10 baznih bodova više na mjesečnoj razini (+164 bb u odnosu na razdoblje prije zaoštravanja monetarne politike), dok je prosječna kamatna stopa na gotovinske nenamjenske kredite iznosila u veljači 6,2% (-4bb na mjesečnoj razini te +91bb u odnosu na razdoblje prije rasta referentnih kamatnih stopa). Na mjesečnoj razini primjetna je stabilizacija kamatnih stopa i njihovo zadržavanje na razinama s kraja prošle godine.

Tagovi: krediti, kreditiranje, gotovinski, stambeni, potrošački
PROČITAJ I OVO
NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru
STRATEŠKI
NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru
LJUBLJANA - NLB je na današnjem NLB Danu investitora predstavila novu strategiju grupe do kraja 2030. Do tada želi stvoriti oko 50 milijardi eura ukupne imovine, dvije milijarde eura prihoda i jednu milijardu dobiti. Na skupu se govori io prilikama u regiji jugoistočne Europe, gdje je NLB prisutan.
BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara
NOVI POKUŠAJ
BBVA najavljuje neprijateljsku ponudu za preuzimanje Sabadella vrijednu 13 milijardi dolara
MADRID - Španjolska banka BBVA u četvrtak je izravno dioničarima predstavila ponudu za preuzimanje konkurentskog Sabadella od 12,23 milijarde eura (13,11 milijardi dolara), iako je Sabadellov odbor ovaj tjedan već odbio prijedlog pod istim uvjetima.
NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
DOBRE BROJKE
NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 posto na 140 milijuna eura.
Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
NAKON PRITISKA
Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
BEČ - Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) objavio je u srijedu da odustaje od kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga, dokončavši višemjesečnu neizvjesnost i razgovore s europskim i američkim vlastima
EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju
PLANOVI
EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju
LJUBLJANA - Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su danas u Ministarstvu financija nacrt nove strategije za Sloveniju, čije se usvajanje na upravnom odboru očekuje u srpnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE