GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru

Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru
KONSTITUIRANJE SABORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 10:21
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Dok pregovarački proces o formiranju Vlade nije ograničen vremenom, jer nije propisan rok u kojem predsjednik Republike mora nakon izbora odlučiti o mandataru, drukčija je situacija kada je riječ o Saboru.

Danas je počeo teći rok od 20 dana u kojem predsjednik Zoran Milanović ima obavezu sazvati konstituirajuću sjednicu Sabora.

Posljedica je to činjenice da je Državno izborno povjerenstvo jučer ujutro proglasilo konačne rezultate parlamentarnih izbora, koji su objavljeni u Narodnim novinama, a predsjednik Vrhovnog suda te time i predsjednik DIP-a Radovan Dobronić ih je na Pantovčaku uručio predsjedniku Milanoviću. Na njemu je, znači sada, da do 19. svibnja sazove konstituirajuću sjednicu Sabora, piše Novi list.

Kako taj datum pada u nedjelju, za pretpostaviti je da neće čekati do samog isteka roka, ali nije ni to isključeno. Rezultati prošlih izbora bili su takvi da je premijer Andrej Plenković odmah okupio većinu i Milanović nije imao razloga oklijevati, pa se Sabor konstituirao već 17. dan poslije izbora.

Uvjet konstituiranja Sabora je izbor njegovog predsjednika. Zato nije nemoguće da, zbog nepostojanja jasne većine, prvi pokušaj konstituiranja ne uspije, kao što se dogodilo 2015. U tom slučaju nema više rokova i predsjednik Republike saziva konstituirajuću sjednicu kada stranke postignu dogovor o parlamentarnoj većini.

Druga važna predsjednikova zadaća je povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Nekad je to, zbog ishoda izbora, lišeno bilo kakvog uzbuđenja i političke napetosti. Tako je Plenkoviću mandat Milanović dao 11. dana po izborima, a njemu predsjednik Ivo Josipović 2011. još ranije, 10. dana.

Kada se, međutim, koalicije sporije sklapaju, predsjednici Republike organiziraju konzultacije na koje pozivaju sve stranke koje su dobile zastupnička mjesta u Saboru. Stjepan Mesić je 2003. već četvrtog dana nakon izbora priredio prvi krug takvih konzultacija.

Kolinda Grabar-Kitarović je, pak, to isto 2015. učinila 18., a 2016. 17. dana po održavanju izbora za Sabor. Svrha je tih konzultacija, koje se nekad odvijaju i kroz dva dana, informiranje predsjednika o tome kako se odvijaju pregovori i kakve su šanse za sporazum o većini.

U Uredu predsjednika, međutim, doznajemo da Milanović ovaj put, makar izostane brzi dogovor o novoj Vladi, odnosno većini u Saboru, neće zvati na Pantovčak predstavnike političkih stranaka da bi ih pitao dokle se stiglo u pregovaračkom procesu.

Osim što predsjednik, kažu u njegovom Uredu, smatra da je iz javnih izvora sasvim dovoljno upoznat s tim kako teku pregovori, jedan je još krupniji razlog za vjerojatno nesazivanje konzultacija.

Milanović je, tvrde na Pantovčaku, uvjeren da se predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uopće ne bi odazvao kako bi s njim podijelio informacije o svojim pregovorima s Domovinskim pokretom, zastupnicima nacionalnih manjina i drugima.

Premijer tjednima predsjednika naziva kršiteljem Ustava, govori da Milanović zapravo više i nije predsjednik Republike i zaista bi neobično bilo ako bi, unatoč svemu, prihvatio njegov poziv za konzultacije.

U tim okolnostima ne bi smisla imale predsjednikove konzultacije koje ne bi uključivale relativnog izbornog pobjednika. Početkom predsjedničkog mandata, Milanović je bio u sasvim solidnim odnosima s Plenkovićem.

Svjedoče o tome i televizijske snimke i fotografije koje su nastale kada je predsjednik primio premijera kako bi mu dao mandat za sastavljanje nove Vlade. Bio je to prilično srdačan susret dvojice političara koji se poznaju godinama. No, već za koji mjesec su se odnosi Milanovića i Plenkovića dramatično pogoršali.

Tagovi: MILANOVIĆ, PLENKOVIĆ, SABOR, mesić, kolinda, dobronić
PROČITAJ I OVO
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
IZRUČENJE
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
LONDON - Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno je da se žali na izručenje Sjedinjenim Državama nakon što je na sudu u Londonu njegov odvjetnik kazao da se tamo ne može osloniti na pravo slobode govora.
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
USKOK
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1995., 1969.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
PRAVOSUĐE
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
DEN HAAG - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kazao je za CNN da traži naloge za uhićenje vođe Hamasa Yahye Sinwara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. listopada i kasnijeg rata u Gazi.
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TRAGEDIJA
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TEHERAN - Iranske agencije javljaju kako je pronađeno mjesto pada helikoptera te da nema preživjelih, prenosi CNN.
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
SMIRIVANJE
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
TEHERAN - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE