GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xi Jinping: Kina i Mađarska krenut će na zlatno putovanje

Xi Jinping: Kina i Mađarska krenut će na zlatno putovanje
KINA-MAĐARSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 07:54
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Kina i Mađarska krenut će na "zlatno putovanje" u bilateralnim odnosima, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na trećoj i posljednjoj postaji njegove prve europske turneje u pet godina.

Mađarska je pod desno orijentiranim Orbanom postala važan trgovinski i investicijski partner za Kinu, za razliku od nekih drugih zemalja EU-a koje razmišljaju o tome da postanu manje ovisne o drugom najvećem gospodarstvu svijeta.

Xi je stigao u Budimpeštu kasno u srijedu nakon posjeta Francuskoj i Srbiji. U Parizu su predsjednik Emmanuel Macron i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen vršili pritisak na njega da osigura uravnoteženiju trgovinu s Europom i iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi se okončao rat u Ukrajini.

Nakon sastanka, Xi i Orban rekli su da su njihove zemlje podigle razinu suradnje na "sveobuhvatno strateško partnerstvo".

"Smatramo ovo novom početnom točkom za podizanje bilateralnih odnosa i pragmatične suradnje na višu razinu", rekao je Xi.

To, među ostalim, znači da dvije zemlje proširuju suradnju i na nuklearnu industriju, rekao je Orban.

Dvije zemlje također će napredovati u izgradnji ključnih projekata uključujući projekt obnove željezničke pruge Budimpešta-Beograd, rekao je kineski predsjednik.

Projekt vrijedan 2,1 milijardu dolara, od čega se većina financira zajmom iz Kine, dio je inicijative Pojas i put, ambicioznog plana koji je pokrenuo Xi prije deset godina u nadi da će izgraditi globalnu infrastrukturu i energetske mreže koje povezuju Aziju s Afrikom i Europom.

Mađarska i Kina također će započeti s pripremom brze željeznice koja će povezivati središte Budimpešte i njezinu zračnu luku, rekli su ministri.

Kina i Mađarska obilježavaju 75. godišnjicu diplomatskih odnosa.

Orban je počeo približavati svoju zemlju Pekingu nakon što je došao na vlast 2010.

Tagovi: kina, mađarska, budmpešta, jinping, orban, željeznica
PROČITAJ I OVO
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
IZRUČENJE
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
LONDON - Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno je da se žali na izručenje Sjedinjenim Državama nakon što je na sudu u Londonu njegov odvjetnik kazao da se tamo ne može osloniti na pravo slobode govora.
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
USKOK
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1995., 1969.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
PRAVOSUĐE
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
DEN HAAG - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kazao je za CNN da traži naloge za uhićenje vođe Hamasa Yahye Sinwara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. listopada i kasnijeg rata u Gazi.
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TRAGEDIJA
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TEHERAN - Iranske agencije javljaju kako je pronađeno mjesto pada helikoptera te da nema preživjelih, prenosi CNN.
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
SMIRIVANJE
Ajatolah Hamnei nakon nesreće: Iranski narod ne treba biti zabrinut
TEHERAN - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je Irance da ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE