GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Crnoj Gori rekordnih 14,9%

Inflacija u Crnoj Gori rekordnih 14,9%
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 16:15
Autor: SEEbiz / Tanjug
PODGORICA – Potrošačke cijene u Crnoj Gori su porasle u julu za 14,9 odsto na godišnjem nivou, novi su preliminarni podaci Uprave za statistiku, Monstat.

To je ujedno nova rekordna vrijednost od 2008, od kada Monstat objavljuje indeks potrošačkih cijena kao međunarodnu mjeru inflacije, kao i od uvođenja eura u Crnu Goru 2002. godine, kada se za obračun inflacije koristilo kretanje maloprodajnih cijena, prenosi portal bankar.me.

To je četvrti uzastopni mjesec da je u Crnoj Gori registrovana takozvana galopirajuća inflacija, odnosno dvocifreni rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou, napominje portal.

Prema novim podacima, od jula prošle godine do istog mjeseca 2022, najdrastičniji je rast cijena registrovan kod čvrstih goriva, od 49,9 odsto, zatim ulja 37,6, te povrća za 35,8 odsto.

Istovremeno, hljeb i žitarice su poskupeli 33,3 posto, gorivo 32,2 procenta, mleko i jaja 29,3, usluge smeštaja za 29, održavanje stana za 25,3 odsto, a med i šećer za 22,6 procenata.

Značajan rast imale su i cijene mesa (16,6%), voća (14,1%), drumskog prevoza (13,4%) i usluga u restoranima (10,3%).

S druge strane, najviše su pale cijene snabdijevanja vodom, za 7,5 posto, turističkih paket-aranžmana za pet odsto, kanalizacije 4,8 i audio-video opreme za 4,5 odsto.

Na mjesečnom nivou, rast inflacije u Crnoj Gori iznosio je u julu 1,5 posto.

Potrošačke cijene su u periodu januar-jul ove godine, u odnosu na isti period 2021, porasle za 10,5 odsto.

Tagovi: inflacija u Crnoj Gori, cijene, potrošačke cijene
PROČITAJ I OVO
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE