GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke

SAD nadmašio Kinu i postao glavni trgovinski partner Njemačke
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 07:47
Autor: SEEbiz
BERLIN - Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, SAD izgleda kao da tiho preuzima to prvo mjesto kako godina odmiče.

Kombinirani izvoz i uvoz između Njemačke i SAD-a iznosio je ukupno 63 milijarde eura (68 milijardi dolara) između siječnja i ožujka 2024. U međuvremenu je trgovina između Njemačke i Kine iznosila nešto ispod 60 milijardi eura, prema izračunima CNBC-a. Reuters je prvi izvijestio o promjeni u četvrtak.

Nekoliko je čimbenika odigralo ulogu u promjeni, rekao je za CNBC Carsten Brzeski, globalni voditelj makro istraživanja u ING Researchu.

“Ova promjena rezultat je nekoliko čimbenika: snažan rast u SAD-u potaknuo je potražnju za njemačkim proizvodima. […] U isto vrijeme, odvajanje od Kine, slabija domaća potražnja u Kini i mogućnost Kine da proizvodi robu koju je prethodno uvozila iz Njemačke (uglavnom automobile) smanjili su njemački izvoz u Kinu,” rekao je.

Kina je godinama bila najveći trgovinski partner Njemačke, ali jaz između Kine i SAD-a smanjio se posljednjih godina. SAD je također dugo bio veće tržište za njemački izvoz od Kine, rekao je Holger Schmieding, glavni ekonomist u Berenberg banci, za CNBC.

Dok je američki udio u njemačkom izvozu rastao posljednjih godina, kineski se smanjivao, istaknuo je. "Kinesko gospodarstvo posrće, a njemačke tvrtke suočavaju se s oštrijom konkurencijom subvencioniranih kineskih tvrtki", rekao je Schmieding.

Ključna razlika je u tome što sada i SAD postaje sve važniji kada je u pitanju uvoz, istaknuo je.

Njemačka je provodila novu kinesku strategiju, pozivajući tvrtke da se "smanje rizika" iz Kine prošle godine. Kina će ostati partner Njemačke, naglasila je vlada te zemlje, i ne bi trebalo biti "odvajanja" - ali "sustavno rivalstvo" sve više karakterizira odnos između njih dvoje.

Napetosti su također porasle između Europske unije i Kine, pri čemu su dvije pokrenule istrage o međusobnim trgovinskim praksama i prijetile da će uvesti carine na uvoz.

Prošli je mjesec istraživanje njemačkog ekonomskog instituta Ifo pokazalo da je broj tvrtki koje kažu da ovise o Kini pao s 46% u veljači 2022. na 37% u veljači 2024. To je bilo povezano s manjim brojem tvrtki koje se oslanjaju na inpute iz Kine proizvođača, navodi se u izvješću.

“Činjenica da su SAD postale najveći trgovinski partner Njemačke doista ilustrira promjenu trgovinskih obrazaca i postupno odvajanje od Kine”, rekao je Brzeski.

Tagovi: SAD, KINA, NJEMAČKA, TRGOVINA
PROČITAJ I OVO
MMF dogovorio novi zajam Ukrajini od 2,2 milijarde dolara
ZAJAM
MMF dogovorio novi zajam Ukrajini od 2,2 milijarde dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u petak da je s Ukrajinom dogovorio sporazum o kreditu od 2,2 milijarde dolara.
Rusija planira veliko povećanje poreza
POREZI
Rusija planira veliko povećanje poreza
MOSKVA - Vlasti u Rusiji razmišljaju o promjeni poreznog sustava u zemlji, tako da paušalna stopa od 13 posto bude zamijenjena progresivnom stopom, uz znatno veće poreze za bogate i korporacije.
Industrijska proizvodnja ipak bi se trebala blago oporaviti, evo zašto
PROCJENE
Industrijska proizvodnja ipak bi se trebala blago oporaviti, evo zašto
ANALIZA - Uz stagnaciju u odnosu na ožujak, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u travnju u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 2,0%.
CBCG očekuje nastavak pada inflacije u Crnoj Gori
OČEKIVANJA
CBCG očekuje nastavak pada inflacije u Crnoj Gori
PODGORICA - U Crnoj Gori se ove godine očekuje nastavak pada inflacije, pa ekspertna procjena Centralne banke (CBCG) predviđa da će se ona kretati od tri do sedam posto, sa središnjom tendencijom od pet posto.
Njemački trgovci u problemima: Nema oporavka potrošnje
POTROŠNJA
Njemački trgovci u problemima: Nema oporavka potrošnje
BERLIN - Poskupljenja su stala, povišice plaća su dogovorene, proljeće je bilo toplije nego inače - ali ljudi i dalje ne kupuju. Mnogi se nadaju dobrom poslu za EP, ali maloprodaja sve više zaostaje u utrci s internetom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE