GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 84 dolara

Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara budući da su smanjene zalihe u SAD-u i poboljšani kineski uvoz raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u dva vodeća svjetska potrošača.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 57 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,15 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 79,55 dolara.

Trgovce je u četvrtak ohrabrio pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela, prema izvješću ministarstva energetike, objavljenom u srijedu. Analitičari su očekivali skromniji pad, za 1,1 milijun barela.

Ministarstvo objašnjava pad zaliha nafte pojačanom rafinerijskom preradom, za 307.000 barela dnevno.

Podaci su raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nakon što je izvješće udruge proizvođača API, prema navodima izvora, bilo pokazalo blagi rast zaliha, za nekih 500 tisuća barela.

Ulagače je oraspoložila i Kina nakon što su carinski podaci za travanj pokazali za 5,45 posto veći uvoz nafte nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Kineski kupci uvezli su u travnju 44,72 milijuna tona nafte, što odgovara 10,88 milijuna barela dnevno.

"Tržišta nafte ohrabrilo je izrazitije smanjenje zaliha u SAD-u no što se očekivalo, a dodatni su im poticaj bili poboljšani podaci iz kineske trgovinske bilance", zaključila je neovisna analitičarka Tina Teng.

Zbog praznika u Austriji gdje joj je sjedište Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije objavila koliko je u srijedu stajao barel košarice nafte njezinih članica. U utorak cijena mu je iznosila 83,6 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE