GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država Srbijagasu garantuje za 170 miliona evra kredita za gasifikaciju

Država Srbijagasu garantuje za 170 miliona evra kredita za gasifikaciju
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 14:08
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Vlada Srbije je, da bi ubrzala gasifikaciju, dala saglasnost da se Srbijagas dodatno zaduži za 169 miliona evra, a garancije za vraćanje tog novca poslovnim bankama daće država, piše Blic.

Predlozi tri zakona o davanju garancija za pozajmice Srbijagasa dostavljeni su Skupštini na usvajanje. Krediti su namenjeni gasifikaciju Kolubarskog, delova Borskog i Zaječarskog kao i Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Za izgradnju razvodnog gasovoda na relaciji Beograd-Valjevo-Loznica potrebno je 75 miliona evra, a za pokrivanje troškova izgradnje gasovoda na području Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo nešto manje, odnosno 66 miliona evra.

Najmanje novca iz kredita, 28 miliona evra, biće obezbedjeno za izgradnju deonice razvodnog gasovoda izmedju Leskovca i Vranja.

„Razlog što će država stati iza ovog kreditnog zaduženja Srbijagasa je to što to što je u njenim strteškim opredeljenjima definisano da je gasifikacija strateški projekat koji bi pored zaštite životne sredine stvorio uslove i za privlačenje stranih investitora u ovim područjima jer ih stranci zaobilaze zbog nedostatka plavog energenta. Pored toga, ovim projektima, stvoriće se uslovi i za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača“, rečeno je Blicu u Vladi.

List navodi da su procene da u Srbiji ima oko milion domaćinstava koja koriste čvrst ogrev za zagrevanje svojih domova, a ovim investicijama njihov broj bi bio prepolovljen do kraja 2022. godine, čime bi se u značajnoj meri smanjilo i zagadjenje životne sredine koje nastaje zbog njih.

Tagovi: Srbijagas, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
POTEZI
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena odlučila je pustiti milijun barela goriva iz strateških rezervi, a cilj je smanjenje cijena na benzinskim crpkama.
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
REFORME
Dovršena reforma europskog tržišta električne energije
BRUXELLES - Članice EU danas su konačno odobrile reformu tržišta električne energije u EU, koja je odgovor na energetsku krizu povezanu s ruskom agresijom na Ukrajinu.
Cijene nafte pale prema 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost za potražnju nakon signala iz američke središnje banke da zbog inflacije neće žuriti sa snižavanjem troškova zaduživanja.
Gen energija procijenila troškove nove nuklearke Krško
PROCJENE
Gen energija procijenila troškove nove nuklearke Krško
LJUBLJANA - Gen energija je predstavila svoju procjenu troškova izgradnje nove nuklearne elektrane Krško (JEK 2), koja ne uključuje troškove financiranja. Vrijednost investicije procijenjena je na 9314 eura po kilovatu. Za elektranu od 1000 MW to predstavlja 9,3 milijarde, a za elektranu od 1650 MW 15,4 milijarde eura.
Cijene goriva u Mađarskoj pale ispod prosjeka susjednih zemalja
USPOREDBE
Cijene goriva u Mađarskoj pale ispod prosjeka susjednih zemalja
BUDIMPEŠTA - Cijene goriva na pumpama u Mađarskoj ispod su prosjeka u susjednim zemljama, pokazuju tjedni podaci koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (KSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE