GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.

Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 09:03
Autor: SEEbiz
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.

Prema zadanom planu, NEK 2 trebao bi biti izgrađen i priključen na mrežu do 2040. godine.

U Gen Energiji, gdje pripremaju nacrt inicijative za Državni prostorni plan za izgradnju drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK 2), prema Paravanovim riječima, očekuju da će materijal proslijediti nadležnima. ministarstvo do kraja mjeseca. Nakon toga vjerojatno će proći oko mjesec dana da se materijal nadopuni, a onda ide sam proces, kazao je.

Prema riječima državnog tajnika u Kabinetu predsjednika Vlade Danijela Levičara, Vladina radna skupina za projekt NEK 2 želi da se inicijativa za Državni prostorni plan dostavi Ministarstvu zaštite okoliša, klime i energetike prije referenduma o NEK-u 2, pa da će javnost biti obaviještena o onom što on odluči.

Uz pripremu inicijative odvijat će se i aktivnosti na predstavljanju projekta javnosti. Paravan je rekao da će projekt biti predstavljen u Krškom 23. svibnja, a potom će uslijediti prezentacije i drugdje u Sloveniji. Ujedno će se u Vrbini otvoriti i projektni ured u kojem će stručnjaci biti dostupni za odgovore oko postavljanja drugog bloka u sam prostor.

Prema planiranoj dinamici, građevinska dozvola za gradnju drugog bloka trebala bi se dobiti oko 2032. godine, a trebala bi trajati sedam godina. Tako bi NEK 2 trebao biti spojen na mrežu negdje do 2040. godine, rekao je Paravan. Prema njegovim riječima, kolika će biti snaga drugog bloka i koliko će imati agregata znat će se uskoro.

Državni tajnik Levičar smatra bitnim da svi dionici, a posebno Općina Krško, sudjeluju u postavljanju zahvata u prostor, te da imaju mogućnost očitovanja o prijedlogu državnog prostornog plana kada bude objavljen. "Ako se iz bilo kojeg razloga kasni s donošenjem plana, kasnit će i priključenje elektrane na elektroenergetski sustav", upozorio je.

I zato će se, prema njegovim riječima, radna skupina pobrinuti da svi dionici budu upoznati s inicijativom za državni prostorni plan i prije njegove objave.

Materijal je danas predstavljen i Vijeću regije Posavje koje čine načelnici svih šest posavskih općina. Izrazili su zadovoljstvo što su uključeni u pripreme, a ujedno su donijeli još nekoliko odluka. Prema riječima jednog od njih, prema riječima predsjednika Vijeća, načelnika Općine Bistrica ob Sotla Franje Debelaka, izrazili su želju da sudjeluju na sastancima Vladine radne skupine za projekt Jek 2. Izrazili su i očekivanje da će nadležni državni prostorni plan kontinuirano će se usklađivati s regionalnim planom razvoja.

U tijeku je izrada regionalnog plana razvoja, koji će sadržavati projekte koje žele realizirati u regiji kada drugi blok bude postavljen u prostor. NEK 2 imat će toliko veliki utjecaj na okolinu da će se u njemu morati puno toga raditi, rekao je Debelak. Očekuju i da im država osigura sredstva za projekte.

Tagovi: ne krško, krško, paravan
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE