GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka

Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2024 / 07:43
Autor: SEEbiz
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2.5 posto, na 89.50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.85 posto, na 83.85 dolara.

Potporu cijenama pruža zabrinutost za opskrbu, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom istoku.

Doduše, napetosti između Irana i Izraela su splasnule, nakon nedavnih ograničenih međusobnih zračnih napada, no Izrael je pojačao zračne napade na grad Rafah u palestinskom Pojasu Gaze. Poručio je i da planira opći napad, unatoč upozorenjima saveznika na moguće brojne žrtve, s obzirom na to da se u Rafi pred izraelskim napadima sklonilo 1.2 milijuna Palestinaca.

Veći rast cijena nafte sprječava, pak, spori rast najvećih svjetskih gospodarstava.

Prošloga je tjedna objavljeno da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao 1.6 posto godišnje, znatno ispod očekivanja analitičara i najsporije u gotovo dvije godine. S druge strane, inflacija je u tom tromjesečju dosegnula 3.4 posto godišnje, dok je u prethodnom kvartalu iznosila 1.8 posto.

Zbog toga je sve jasnije da će američka središnja banka zadržati restriktivnu monetarnu politiku još neko vrijeme, što će dodatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Posustajanje aktivnosti nadovezalo se na naznake posustajanja potražnje za gorivom u SAD-u, iskazano u snažnom rastu zaliha benzina u prethodnom tjednu, za 5.6 milijuna barela. Porasle su i zalihe destilata, za 5.1 milijun barela. "Izvješće baš i ne signalizira zdravo stanje domaće potražnje u SAD-u", rekao je John Evans iz PVM-a.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od 15, a na američkom tržištu oko 17 posto.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE