GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik

Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 20:28
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.

"Njemačka očito zaostaje za svojim planovima", piše u svom izvješću konzultantska tvrtka PwC Strategy&.

Dok je do 2030. planiran kapacitet elektrolize od 10 gigavata (GW), danas ne radi ni 0,1 GW, a financirani su projekti s 0,55 GW, pokazalo je istraživanje.

Elektroliza je proces kojim se voda uz pomoć električne energije razdvaja na vodik i kisik. Proces se odvija u elektrolizeru i proizvodi vodikovu energiju bez ugljika.

Kako bi postigla cilj, Njemačka bi svake godine morala izgraditi 1 do 2 GW postrojenja za elektrolizu i 200 do 400 vjetroturbina. U posljednje dvije godine, međutim, financirano je samo 0,25 GW dodatnih kapaciteta.

Prema PwC-u, EU želi koristiti najmanje 20 milijuna tona čistog vodika do 2030. godine i polovicu toga proizvesti u Europi. Međutim, "EU je daleko od toga". Morao bi izgraditi 120 GW kapaciteta da bi to postigao.

Trenutno je u pogonu samo 0,2 GW postrojenja, dok su postrojenja snage 3 GW u izgradnji ili se financiraju. S obzirom na vlastite ciljeve, EU bi svake godine morala graditi postrojenja kapaciteta 20 GW.

Postoji ogroman jaz između najava i realizacije diljem svijeta, navodi se u studiji. Najavljeni su projekti od 840 GW, 15 GW je financirano ili u izgradnji, au pogonu su postrojenja od samo 1 GW.

Što se tiče planova, Europa je na prvom mjestu ispred Afrike i Latinske Amerike. Kina, Južna Koreja i Japan prednjače kada je u pitanju realizacija.

Azijski trio već ima "dvostruko više proizvodnih kapaciteta u pogonu, financiranih ili u izgradnji od Europe", rekao je PwC.

Sjedinjene Države prvenstveno se fokusiraju na jeftiniji vodik, koji se proizvodi hvatanjem i skladištenjem CO2.

"Kapitalno intenzivno tržište vodika još je u povojima i nedavno se moralo boriti s visokim kamatama i inflacijom u cijenama materijala", rekao je koautor Dirk Niemeier.

Političari tu imaju dužnost: "Najveća prepreka je nepostojanje velikih kupoprodajnih ugovora, što onemogućuje financiranje, a time i završetak proizvodnih projekata. Preduvjet za takve kupoprodajne ugovore je subvencija koja nadoknađuje početne dodatne troškove u odnosu na fosilne alternative gorivu, slično obnovljivoj električnoj energiji."

Osim toga, obnovljiva energija je neophodna za čisti vodik, ali je nedostaje.

Tagovi: njemačka, vodik, energija
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE