GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi i koronavirus: Život se preselio u bespuća interneta

Kinezi i koronavirus: Život se preselio u bespuća interneta
KINA - BRATSTVO I BOGATSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 19:42
Autor: Matej Balen
KOLUMNA - Mjesec dana je virus bio tamo negdje daleko. Neki od nas su već u počecima paničarili, poneki su se rugali Kinezima, a većina odmahivala rukom vjerujući da to kod nas neće doći.

A sada je virus i nas posjetio, nakon prvotnog slijetanja kod našeg zapadnog susjeda. Bez brige, preživjet ćemo i to.

Nakon jednomjesečne krizne situacije, Kina je već tjedan dana u fazi oporavka. Od tada, naime, broj zaraženih pada, između tisuću i dvije tisuće dnevno, a kriza je lokalizirana na područje oko grada Wuhana. Ostalih stotinu višemilijunskih kineskih gradova nove slučajeve zaraze ovih dana gotovo uopće ne bilježi.

Kinezi su se zaista pokazali koliko su discipliniran narod, i usprkos našim općim kritikama o njihovom sustavu, pokazali su koliko sami imaju povjerenja u svoje institucije i svoju vladu. I tu nije bilo iznimaka, slagali se s politikom partije ili ne, jer svi su stavili sigurnost društva ispred sebe samih, a država se pobrinula da nikome ničega ne nedostaje. Liječnici, medicinski radnici, vojnici i dobrovoljci podnijeli su najveću žrtvu, više od mjesec dana potpuno odvojeni od svojih obitelji, a vrlo često obolijevali brinući se o zaraženima.

A što su radili ostali, pokazalo je istraživanje objavljeno u vodećim kineskim dnevnim novinama.

U odnosu na isti period lani, prodaja pekarskih proizvoda i brašna skočila je nevjerojatnih stotinu puta, prodaja kvasca 40 puta, a tijesta za dumpling sedam puta. Kupovina raznih začina i dodataka jelu narasla je osam puta, a najpopularniji snackovi su bili oni od ljutog sušenog mesa te prerađenog kiselog povrća. Jednokratna kupovina u trgovini bila je u prosjeku veća za 80 posto. Najviše su se prodavali instant rezanci, tofu, sokovi i povrće, zatim riba i plodovi mora.

Prodaja lijekova za razne vrste kroničnih bolesti povećala se 237 posto, te dodatci prehrani uključujući vitamin C, biljni lijekovi, i različite vrste čajeva. 30 posto više prodavane su igračke i hrana za životinje. Među djecom popularne su bile slagalice, lego kocke i slične „mozgalice“ čija se prodaja udvostručila. Čak 80 posto cjelokupne prodaje, uključujući namirnica, odrađivalo se online koje je onda dostavljano na kućnu adresu.

Online aktivnost u Kini doživjela je rekordni porast, prenosi jedno kinesko izvješće objavljeno ovaj tjedan. Osim nominalno atraktivnih filmova i serija koji su se gledali preko mobitela, šaljivi video uradci bili su izrazito popularni i pokazivali su svu kreativnost običnih Kineza koji tjednima nisu napuštali svoje domove. Douyin, kineska inačica Tik Tok-a, zadržavala je korisnike u prosjeku 37 minuta duže nego u istom periodu lani.

A poseban zamah primijećen je u najbrže rastućoj internetskoj industriji u Kini, live-streamingu. Neočekivanu popularnost dobio je Yuansan, povremeni tv glumac, koji je u internetskom prijenosu uživo - spavao pred svojim gledateljima. Kada se ujutro probudio, imao je 800.000 novih pratitelja. Iduće večeri je to ponovio, a probudio se sa - 18 milijuna novih pratitelja! Ovu neočekivanu popularnost, koja mu već donosi brojne poslovne ponude, komentirao je riječima da je očito mnogima danas u Kini i dosadnije nego njemu: „Svi su mi rekli da ne hrčem, iako me bivša djevojka ostavila baš pod tim izgovorom“.

Jedan kineski farmer je preko platforme Taobao, uživo u live-streamingu, 24 sata dnevno prenosio rast svojih rajčica, krastavaca i jagoda, koje je potom po ekskluzivnim cijenama direktno prodavao svojim pratiteljima. Izjavio je da mu je potražnja barem stotinu puta veća od trenutne mogućnosti proizvodnje.

Niti poslovni svijet nije bio imun na nove trendove. Aplikacije za video konferencije rješavale su problem nemogućnosti odlaska na radna mjesta za mnoštvo kompanija. Kineske škole i fakulteti počele su s internetskim prijenosima nastavnih sati, barem za vrijeme dok stotinama milijuna studenata još nije dopušten povratak u učionice.

Pa tako, poštovane čitateljice i poštovani čitatelji, ako su preživjeli Kinezi - preživjet ćemo i mi!

Samo bez panike. I pozdrav iz Kine.

Tagovi: koronavirus, kinesko društvo, Taobao, Yuansan, trgovina, online trgovina, TikTok, Wuhan,
PROČITAJ I OVO
Rekordna globalna zaduženost
DUG
Rekordna globalna zaduženost
KOLUMNA - Stara burzovna mudrost kaže da ima smisla prodati dionice u svibnju i vratiti se na tržište na jesen. No ove godine takva taktika za sada ne pali.
Optimistični svibanj na svjetskim tržištima kapitala
PROLJETNI USPON
Optimistični svibanj na svjetskim tržištima kapitala
KOLUMNA - Ovogodišnji svibanj bio je mjesec pozitivnih kretanja na burzama, uz rast glavnih indeksa i stabilne gospodarske podatke.
Sjajnih prvih stotinu trgovinskih dana na Wall Streetu
SOLIDAN RAST
Sjajnih prvih stotinu trgovinskih dana na Wall Streetu
KOLUMNA - Prvih stotinu dana trgovanja u 2024. donijelo je Wall Streetu dobitak od 11%, što je dobra naznaka za ostatak godine. Zabavu za sada ne može pokvariti ni Fed, koji tek treba smanjiti kamate.
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
PREVIŠE UPITNIKA
Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
KOLUMNA - Nvidia je iznimnim poslovnim rezultatima još jednom potvrdila potencijal umjetne inteligencije, a time i Nvidijine dionice čija je cijena u dvije godine porasla čak 550 posto.
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE