GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima

Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 09:01
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.

U SAD-u se odnedavno također spominje opasnost od stagflacije, jer je gospodarski rast u prvom tromjesečju bio manji od očekivanog, a inflacija je i dalje znatno viša od planova američke središnje banke.

Travanj je u New Yorku završio negativno, a sva tri vodeća burzovna indeksa jučer su izgubila više od jedan posto. U travnju je S&P 500 skliznuo gotovo četiri posto. Sve je jasnije da će Fedu ove godine biti teško značajno smanjiti kamatne stope, ako uopće, zbog stalno visoke inflacije. Možda će se nešto više znati danas, kada završi dvodnevna sjednica Federalnih rezervi.

U SAD-u ove godine ne treba očekivati recesiju, ali ćemo vjerojatno svjedočiti usporavanju potrošnje, a time i usporavanju rasta BDP-a. Inflacija i kamatne stope trebale bi se postupno stabilizirati prema kraju godine. Gledajući Europu, inflacija u eurozoni trenutno iznosi 2,4 posto, znatno niže nego u SAD-u, pa možemo očekivati da će Europska središnja banka prije Fed-a smanjiti kamatne stope, što će vjerojatno dodatno ojačati dolar u odnosu na euro. Brže smanjenje kamatnih stopa od strane ECB-a na kraju će potaknuti rast i u Europi

Gospodarski rast SAD-a od 1,6% u prvom tromjesečju ove godine bio je najmanji u posljednje dvije godine. Znatno je ispod očekivanja analitičara te je bitno usporio u odnosu na prethodno tromjesečje kada je iznosio 3,4% probudivši strahove o stagflaciji obzirom na visinu inflacije od 3,7%. Rast eurozone u istom periodu je bio tek 0,3% u odnosu na prethodni kvartal, ali je trend uzlazni jer su se najsnažnije EU ekonomije do sada kretale oko 0% rasta.

Paneuropski burzovni indeks STOXX 600 u travnju je pao za jedan i pol posto, što je bio prvi negativan mjesec od listopada. Prvi podaci pokazuju da je inflacija u eurozoni u travnju iznosila 2,4 posto (na godišnjoj razini), a gospodarski rast u prvom tromjesečju 0,3 posto (nakon pada od 0,1 posto u zadnjem kvartalu prošle godine). Cijene nafte, zlata i kriptovaluta također su jučer osjetno pale; bitcoin je skliznuo ispod 60 tisuća dolara. Na tjednoj bazi to predstavlja 10% pada. Tjedni gubitak solane iznosio je čak 20%.

Tagovi: NEIZVJESNOST, BITCOIN, NASDAQ, EUROZONA, FED, KAMATE, INFLACIJA
PROČITAJ I OVO
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta
TRENDOVI
Geopolitička premija nestala s naftnih tržišta
ANALIZA - Sirova nafta bila je slaba u posljednjih nekoliko tjedana. Terminska cijena sirove nafte West Texas Intermediate pala je za 10 dolara jer je geopolitička premija nestala, a zalihe su se iznenadile prema gore.
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KAMATNE STOPE
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KOLUMNA - Nakon padova u travnju, Wall Street ponovno raste. Njujorški Dow Jones u utorak je uspio peti uzastopni dan rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE