GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji

Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2023 / 08:44
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.

Slovensko tržište, mjereno indeksom SBITOP, zadnjih je deset godina bilježilo godišnji prinos veći od 12 posto, a ove je godine ojačalo još 16 posto. Ovogodišnji rast usporediv je s učinkom njemačkog DAX-a i američkog S&P 500 indeksa.

Unatoč impresivnom rastu dionica koje su dio indeksa SBITOP, domaće tržište ostaje relativno povoljno u odnosu na razvijena tržišta i regionalna tržišta. P/E omjer SBITOP indeksa od 8 upola je manji od njemačkog DAX-a od 16. Osim toga, domaći dividendni prinos od oko 6 posto mnogo je veći u usporedbi s njemačkim i američkim tržištima.

Nakon gotovo završene sezone devetomjesečnih izvještaja o poslovanju izdvajaju se novosadska Krka i NLB. NLB-u, s tržišnom kapitalizacijom od dobrih 1,6 milijardi eura, ove se godine smiješi dobit od oko pola milijarde eura. Krka, s tržišnom kapitalizacijom od 3,5 milijardi eura, očekuje dobit od 300 milijuna eura. Trenutni P/E omjer dionica Krke iznosi 11,14, a NLB-a 3,65.

Kupnjom Summit Leasinga NLB je učvrstio svoju poziciju, ne samo na slovenskom tržištu leasinga, već je otvorio i mogućnosti ulaska na hrvatsko tržište jer Summit Leasing nakon akvizicije Mercedes-Benz Leasing Hrvatska ima aktivnu licencu u Hrvatskoj. Osim toga, kupnja makedonskog Generali Investmentsa od strane NLB Skladova ukazuje na NLB-ovu strategiju širenja iu Sjevernoj Makedoniji.

NLB nastavlja s ambicioznim širenjem i uspješnim poslovanjem, što potvrđuju dobri rezultati u trećem kvartalu i najava isplate drugog dijela dividende za ovu godinu u prosincu. Iako je tržišna kapitalizacija NLB-a relativno niska u usporedbi s dobiti, ovo predstavlja priliku za ulagače. Osim toga, regija u kojoj NLB posluje pokazuje gospodarski razvoj s rastom iznad prosjeka Europske unije.

Krka se u devetomjesečnom razdoblju ove godine istaknula i prihodima od 1,34 milijarde eura, što je 8 posto više nego lani, te dobiti od 235,6 milijuna eura. Novim proizvodima i ulaganjima Krka pokazuje svoju inovativnost i rast. Njihovi planovi za prodaju od 1,85 milijardi eura i neto dobit od 310 milijuna eura za iduću godinu su obećavajući.


I Krka i NLB svojim stabilnim i rastućim poslovanjem dokazuju atraktivnost slovenskog gospodarskog prostora koji privlači domaće i strane ulagače. Zajedno s tvrtkama kao što su Petrol, Sava Re, Telekom Slovenije i Luka Koper, NLB i Krka čine ključni dio portfelja za ulaganja u dividende.

Tagovi: nlb, kRKA, nOVA LJUBLJANSKA BANKA, sUMMIT lEASING, bRODNJAK, mERCEDES
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE