GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja

Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 22:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.

Dionica je porasla u produženom trgovanju.

Evo kako je tvrtka poslovala:

Zarada po dionici: 98 centi naspram 83 centa koje očekuje LSEG
Prihod: 143,3 milijarde dolara naspram 142,5 milijardi dolara koje očekuje LSEG
Wall Street također promatra nekoliko drugih brojeva u izvješću:

Amazon Web Services: 25 milijardi dolara u odnosu na 24,5 milijardi dolara prihoda, prema StreetAccountu
Oglašavanje: 11,8 milijardi dolara naspram 11,7 milijardi prihoda, prema StreetAccountu

Za drugi kvartal, Amazon je rekao da očekuje prihod od 144 do 149 milijardi dolara, što predstavlja rast od 7% do 11%. Analitičari su očekivali rast od 12% na 150,1 milijardu dolara, prema LSEG-u.

Prodaja u AWS-u ubrzala se 17% u prvom tromjesečju na 25 milijardi dolara, nadmašivši predviđanja Wall Streeta za rast prodaje od 12% na 24,5 milijardi dolara. Prošle godine rast AWS-a je usporen jer su tvrtke smanjile svoju potrošnju na oblak. Ali čelnici Amazona rekli su da svjedoče smanjenju optimizacije troškova te su optimistično govorili o tome kako porast generativne umjetne inteligencije može biti blagodat za poslovanje u oblaku.

Amazonova jedinica za oglašavanje zabilježila je rast prodaje od 24% na 11,8 milijardi dolara, malo iznad konsenzusnih procjena. Oglašavanje tvrtke, koje je raslo brže od maloprodaje ili računalstva u oblaku, postalo je sve važniji pokretač profita za Amazon i postalo je glavni igrač u online oglašavanju.

Sveukupno to tržište ponovno je počelo rasti nakon brutalne 2022., kada su robne marke smanjivale potrošnju kako bi se nosile s inflacijom i rastućim kamatama. Meta, Snap i Googleova matična tvrtka Alphabet prošli su tjedan izvijestili o rezultatima u prvom tromjesečju i pokazali bolji od očekivanog rasta prihoda, koji je prvenstveno bio potaknut poboljšanjima u njihovim poslovima oglašavanja.

Operativni prihodi porasli su za više od 200% u tom razdoblju na 15,3 milijarde dolara, daleko nadmašujući rast prihoda, što je najnoviji znak da mjere kompanije za smanjenje troškova i fokus na učinkovitost jačaju njenu krajnju granicu. AWS je ostvario 62% ukupne operativne dobiti.

Tagovi: amazon, oblak, cloud, meta, snap, google, alphabet
PROČITAJ I OVO
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
CIJENE
Nvidia snižava cijene u Kini zbog slabije potražnje
PEKING - Najnapredniji čip za umjetnu inteligenciju (AI) koji je razvila NVIDIA za kinesko tržište imao je slab debi, jer je slabija prodaja dovela do niže cijene u usporedbi s konkurentskim čipom kineskog Huaweija, izvijestio je Reuters pozivajući se na obaviještene izvore.
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
OČEKIVANJA
PwC: Rast produktivnosti u sektorima koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji
LONDON - Sektori koji su više izloženi umjetnoj inteligenciji bilježe rast produktivnosti, pokazalo je istraživanje PricewaterhouseCoopersa (PwC).
TSMC očekuje dvoznamenkasti rast tržišta poluvodiča u ovoj godini
OČEKIVANJA
TSMC očekuje dvoznamenkasti rast tržišta poluvodiča u ovoj godini
BUDIMPEŠTA - Svjetsko tržište poluvodiča porast će u ovoj godini 10 posto, procjenjuje tajvanski TSMC, vodeći dobavljač američkih tehnoloških divova Applea i Nvidije. U travnju TSMC je snizio prognozu rasta prihoda s više od 10 posto na oko 10 posto.
Reuters: Samsungovi HBM čipovi pali na Nvidijinim testovima
ČIPOVI
Reuters: Samsungovi HBM čipovi pali na Nvidijinim testovima
SEUL/SINGAPUR - Najnoviji memorijski čipovi visoke propusnosti (HBM) tvrtke Samsung Electronics tek trebaju proći Nvidijine testove za upotrebu u procesorima umjetne inteligencije te američke tvrtke zbog problema s potrošnjom topline i energije, rekle su Reutersu tri osobe upućene u te probleme.
Google izabrao južnu indijsku državu za proizvodnju pametnih telefona
ODLUKE
Google izabrao južnu indijsku državu za proizvodnju pametnih telefona
SAN FRANCISCO - Google planira uložiti milijarde dolara u indijsku državu Tamil Nadu kako bi uspostavio proizvodnju pametnih telefona, odabirući južnu industrijsku pokrajinu za svoj proizvodni pomak u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE