GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete

EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 13:10
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.

„Danas je Komisija otvorila istrage o neusklađenosti prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) u Alphabetovim pravilima o upravljanju u Google Playu i samopreferenciji na Google pretraživanju, Appleovim pravilima o upravljanju u App Storeu i zaslonu izbora za Safari i Metin 'model plaćanja ili pristanka'”, stoji u priopćenju Komisije.

Prve dvije sonde usmjerene su na Alphabet i Apple i odnose se na takozvana "pravila protiv upravljanja". Prema DMA, tehnološkim tvrtkama nije dopušteno blokirati tvrtke da govore svojim korisnicima o jeftinijim opcijama za njihove proizvode ili o pretplatama izvan trgovine aplikacija.

“Čini se da je način na koji su Apple i Alphabet implementirali DMA pravila o protuupravljanju u suprotnosti sa slovom zakona. Apple i Alphabet će i dalje naplaćivati razne ponavljajuće naknade, i dalje će ograničavati upravljanje”, rekla je šefica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak.

Apple se već ogriješio o pravila EU-a. Ovog mjeseca tvrtka je kažnjena s 1,8 milijardi eura (1,95 milijardi dolara) nakon što je Europska komisija rekla da je otkrila da je Apple primijenio ograničenja na programere aplikacija koja su ih spriječila da informiraju iOS korisnike o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije.

U trećoj istrazi, Komisija je rekla da istražuje je li Apple ispunio svoje DMA obveze kako bi osigurao da korisnici mogu jednostavno deinstalirati aplikacije na iOS-u i promijeniti zadane postavke. Istraživanje se također usredotočuje na to da li Apple aktivno podstiče korisnike na odabir kako bi im omogućio promjenu zadanih usluga na iOS-u, kao što je web preglednik ili tražilica.

Komisija je izjavila da je "zabrinuta da Appleove mjere, uključujući dizajn zaslona za odabir web-preglednika, možda sprječavaju korisnike da istinski koriste svoj izbor usluga unutar Appleovog ekosustava."

Apple je rekao da vjeruje da je u skladu s DMA.

“Uvjereni smo da je naš plan u skladu s DMA i nastavit ćemo konstruktivno surađivati s Europskom komisijom dok ona provodi svoje istrage. Timovi diljem Applea stvorili su širok raspon novih mogućnosti, značajki i alata za razvojne programere kako bi bili u skladu s regulativom”, rekao je glasnogovornik Applea za CNBC u ponedjeljak.

Četvrta istraga usmjerena je na Alphabet, dok Europska komisija istražuje može li prikazivanje Googleovih rezultata pretraživanja tvrtke "dovesti do samopreferiranja u odnosu na Googleove", druge usluge kao što je Google Shopping, u odnosu na slične konkurentske ponude.

"Kako bismo bili u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima, napravili smo značajne promjene u načinu na koji naše usluge funkcioniraju u Europi", izjavio je Oliver Bethell, direktor tržišnog natjecanja u Alphabetu.

Tagovi: Apple, Alphabet, Meta, google, europska unija
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE