GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini

Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
KINESKI DIJELOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 07:38
Autor: SEEbiz
PEKING - Huaweijev najnoviji vrhunski telefon ima više kineskih dobavljača, uključujući novi čip za pohranu flash memorije i poboljšani procesor čipa, pokazala je analiza rastavljanja, ukazujući na napredak koji Kina ostvaruje prema tehnološkoj samodostatnosti.

Online tehnološka tvrtka za popravak iFixit i konzultantska tvrtka TechSearch International ispitali su unutrašnjost Pura 70 Pro Huawei Technologies za Reuters, pronašavši NAND memorijski čip za koji su rekli da ga je vjerojatno upakirala interna jedinica čipova HiSilicon kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme i nekoliko drugih komponenti koje su izradili kineski dobavljači.

Ovi nalazi nisu ranije objavljeni.

Huaweijev ponovni uspon na tržištu vrhunskih pametnih telefona nakon četiri godine američkih sankcija naširoko promatraju i rivali i američki političari jer je postao simbol rastućih trgovinskih trvenja između SAD-a i Kine i nastojanja Kine za tehnološkom samodostatnošću.

Tvrtke su također otkrile da telefoni Pura 70 rade na naprednom procesorskom čipu koji je izradio Huawei pod nazivom Kirin 9010 koji je vjerojatno samo malo poboljšana verzija kineskog naprednog čipa koji koristi Huaweijeva serija Mate 60.

"Iako ne možemo dati točan postotak, rekli bismo da je domaća upotreba komponenti visoka, i definitivno veća nego kod Mate 60", rekao je Shahram Mokhtari, iFixitov vodeći tehničar za rastavljanje.

"Ovdje se radi o samodostatnosti, sve ovo, sve što vidite kada otvorite pametni telefon i vidite što god proizvode kineski proizvođači, sve je to o samodostatnosti", rekao je Mokhtari.

Huawei je odbio komentirati.

Huawei je krajem travnja lansirao četiri modela pametnih telefona Pura 70 i serija je brzo rasprodana. Analitičari kažu da će vjerojatno uzeti veći tržišni udio od proizvođača iPhonea Applea, dok kreatori politike u Washingtonu dovode u pitanje učinkovitost američkih ograničenja divu telekomunikacijske opreme.

Ranije analize koje su provele tvrtke za rastavljanje Mate 60, kao što je TechInsights, pokrenute u kolovozu prošle godine, otkrile su da telefon koristi DRAM i NAND memorijske čipove koje je napravio južnokorejski SK Hynix. SK Hynix rekao je u to vrijeme da više ne posluje s Huaweijem, a analitičari su rekli da su čipovi vjerojatno došli iz zaliha.

Pura 70 još uvijek sadrži DRAM čip koji je izradio SK Hynix, iFixit i TechSearch su pronašli, ali NAND flash memorijski čip je ovaj put vjerojatno upakiran od strane Huaweijeve jedinice HiSilicon i bio je sastavljen od NAND matrica svaki s kapacitetom od 1 terabita. To je usporedivo s proizvodima velikih proizvođača flash memorije kao što su SK Hynix, Kioxia i Micron.

Međutim, tvrtke nisu mogle definitivno identificirati proizvođača pločice jer su oznake na NAND matrici bile nepoznate, dodali su. Ali iFixit je dodao da vjeruju da je HiSilicon možda proizveo i memorijski kontroler.

Tagovi: huawei, čipovi, SK Hynix, iFixit, TechSearch
PROČITAJ I OVO
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
ŠIRENJE
Google ulaže milijardu eura u širenje podatkovnog centra u Finskoj
HELSINKI - Google je u ponedjeljak priopćio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj.
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE