GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija dobiva najbrže AI superračunalo

Italija dobiva najbrže AI superračunalo
SUPERRAČUNALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2020 / 19:40
Autor: SEEbiz
RIM - Nvidia je objavila da će se njezina ubrzana računalna platforma koristiti za izgradnju, kako tvrdi, najbržeg AI superračunala na svijetu.

Novi superkompjuter nazvan Leonardo gradi francuska IT tvrtka Atos za talijanski međusveučilišni konzorcij Cineca. Očekuje se da će isporučiti 10 egzaflopsa performansi FP16 AI. Koristit će se u okviru Cinece za simuliranje planetarnih sila iza klimatskih promjena i molekularnih kretanja unutar molekule korona virusa.

Nvidia je navela da će nova računalna platforma ubrzati radna opterećenja visokih performansi, kombinirajući izuzetno veliku propusnost i malu potrošnju energije.

“Surađujemo s Cineacom i Atosom na ubrzavanju znanstvenih otkrića u širokom spektru domena aplikacija, pružajući platformu za uvod u eru egzakalnog računanja”, rekao je potpredsjednik za arhitekturu i inženjerstvo rješenja Nvidije Marc Hamilton, Nvidijin.

Leonardo će biti središnje mjesto kvarteta novih računala visokih performansi iza kojih stoji EuroHPC, javno-privatno partnerstvo stvoreno za razvoj superračunalnog ekosustava svjetske klase u Europi.

Preostala tri sustava planirana su za Češku, Luksemburg i Sloveniju. Sva četiri računala koristit će Nvidijine grafičke procesore zasnovane na Ampere arhitekturi i Nvidijin Mellanox HDR InfiniBand za malu latenciju, veliku propusnost i računalo u mreži. Atos će izgraditi dva sustava, dok će Hewlett Packard Enterprise izgraditi četvrti.

Izbor od osam mjesta za Superračunalo centara diljem EU je objavljen u lipnju 2019., od strane Europske High Performance Computing zajedničkom trgovačkom društvu. Ta nova superračunala bit će dostupna europskim istraživačima, industriji i tvrtkama kako bi razvili nove primjene u područjima poput umjetne inteligencije i personalizirane medicine, dizajna lijekova i materijala, bioinženjeringa, prognoziranja vremena i borbe protiv klimatskih promjena.

Novo superračunalo imat će vrhunske performanse od 200+ PFlop / s, 3+ PB RAM-a, 150 PB I / O, 150PB prostora za pohranu. Cijena njegovo izgradnje bit će 240 milijuna eura.

Tagovi: najbrže AI superračunalo, Hewlett Packard Enterprise, računalo Leonardo, Nvidia, Atos, Italija, Cineca
PROČITAJ I OVO
Nvidia: Sljedeća generacija platforme AI čipova bit će predstavljena 2026.
ČIPOVI
Nvidia: Sljedeća generacija platforme AI čipova bit će predstavljena 2026.
TAIPEI - Izvršni direktor Nvidije, Jensen Huang, rekao je u nedjelju da se kompanija nova generacija čip platforme za umjetnu inteligenciju (AI) zove Rubin i da će biti predstavljena 2026. godine.
Dionice Salesforcea potonule 20% nakon što su rezultati iznevjerili očekivanja
POTONUĆE
Dionice Salesforcea potonule 20% nakon što su rezultati iznevjerili očekivanja
NEW YORK - Dionice Salesforcea pale su 20% u četvrtak ujutro, stavljajući dionicu na najgori dan u gotovo 20 godina. Njegov najgori dan trgovanja u povijesti bio je 4. srpnja 2004., kada su dionice pale 27% samo nekoliko dana nakon što je tvrtka izašla na burzu.
Kineski online trgovac Temu krši propise EU
REGULATIVA
Kineski online trgovac Temu krši propise EU
BRUXELLES - Temu, internetski trgovac s više od 75 milijuna korisnika mjesečno u EU, potrošačima često ne pruža ključne informacije o proizvodima i oni ne znaju je li artikl siguran.
Google će uložiti dvije milijarde dolara u Maleziju i izgraditi podatkovni centar
INVESTICIJE
Google će uložiti dvije milijarde dolara u Maleziju i izgraditi podatkovni centar
NEW YORK - Google je u četvrtak priopćio da će uložiti 2 milijarde dolara u Maleziju, a dio sredstava otići će u izgradnju svog prvog podatkovnog centra i regije u oblaku u zemlji, kako raste potražnja za AI i uslugama u oblaku.
Lenovo se otvara saudijskim investitorima
POTEZI
Lenovo se otvara saudijskim investitorima
RIJAD - Lenovo Group Ltd. planira prodati konvertibilne obveznice bez kupona u vrijednosti od 2 milijarde dolara državnom imovinskom fondu Saudijske Arabije, u sklopu šireg strateškog ugovora s kraljevinom željnom tehnološkog napretka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE