GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH zabranila izvoz oblovine, drveta i peleta

BiH zabranila izvoz oblovine, drveta i peleta
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 20:54
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Vlasti Bosne i Hercegovine u srijedu su zabranile izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi zauzdali divljanje cijena i spriječili da se u zimskoj sezoni ugrozi grijanje građana tim energentima.

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj telefonskoj sjednici na rok od tri mjeseca usvojilo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

"Cilj ove odluke je osiguranje nužnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH i sprječavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i gospodarstvo prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata", navodi se u priopćenju.

Zabrana izvoza predviđena je do kraja rujna, a Vijeće ministara može produžavati te zaštitne mjere.

Prijedlog odluke početkom lipnja uputio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon što je dobio inicijative i entitetskih vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

"Da nije donesena ova odluka, ovo bi bio udar na proračun građana u BiH", rekao je Košarac na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara.

Po njegovim riječima, pelet je poskupio 155 posto u odnosu na prošlu godinu, a izvoz peleta u prvom tromjesečju ove godine porastao je za 78 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tagovi: Vijeće ministara BiH, oblovina, drvo, peleti
PROČITAJ I OVO
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
BOGATSTVO
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
SHENZHEN - Shenzhen je zabilježio najbrži rast milijunaša u proteklom desetljeću, a taj će se trend nastaviti u nadolazećim godinama, prema nedavnom izvješću.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, japanski BDP pada
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak nakon što su referentne vrijednosti na Wall Streetu preko noći zatvorene na rekordno visokim razinama zbog podataka o blagoj inflaciji, dok su ulagači procjenjivali podatke o japanskom BDP-u.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
NEW YORK - S&P 500 i Nasdaq Composite skočili su na rekordno visoke razine u srijedu i pridodali svojim snažnim rezultatima u 2024. godini. Glavni prosjeci potaknuti su slabijim od očekivanog izvješća o potrošačkoj inflaciji u SAD-u.
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u srijedu su nastavili rast, no likvidnost i dalje nije na visokoj razini.
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE