GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća

Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 10:22
Autor: SEEbiz
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.

Procijenili su da je svjetska potrošnja u 2023. iznosila 221 milijun hektolitara (mhl), što je smanjenje od 2,6 posto u odnosu na 2022. i 7,5 posto u odnosu na 2018. godinu, prenosi Reuters.

U ovoj organizaciji smatraju da su geopolitičke napetosti, posebice rat u Ukrajini i energetska kriza, uz poremećaje u globalnom opskrbnom lancu, najviše utjecale na ovakvo stanje na tržištu. To je dovelo do viših troškova proizvodnje i distribucije, što je značajno povećalo maloprodajne cijene vina i smanjilo ukupnu potražnju.

Prema izvješćima, prošlogodišnji pad potražnje bio je posebno izražen u Kini, a procijenjen je na minus 25 posto.

Potrošnja vina tamo je naglo porasla na prijelazu stoljeća u skladu s rastućom srednjom klasom. Ali pao je više od 60 posto u proteklih pet godina, uglavnom zbog ograničenja povezanih s pandemijom i rastućih cijena. Kad je riječ o robnoj razmjeni, ukupni obujam smanjen je za 6,3 posto, dok je vrijednost robne razmjene pala za 4,7 posto i iznosila je 36 milijardi eura. OIV je dodatno snizio procjenu prošlogodišnje proizvodnje vina na 237 milijuna hl, što je 10 posto ispod proizvodnje iz 2022. godine i najmanje u više od 60 godina.

Kako se objašnjava, pad proizvodnje posljedica je vremenskih nepogoda, ranog mraza, obilne oborine s jedne i suše s druge strane te popratnih gljivičnih oboljenja, kako na sjevernoj tako i na južnoj hemisferi.

Agencija podsjeća da je Italija proizvela 38,3 milijuna hektolitara vina, što je najmanje od 1950. godine, tj. pad od više od 23 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je izgubio poziciju vodećeg proizvođača i to je sada Francuska.

Tagovi: vino, vinarstvo, vinari
PROČITAJ I OVO
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
INVESTICIJE
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
LONDON - Globalna ulaganja rizičnog kapitala u kripto tvrtke porasla su na 2,4 milijarde dolara u prva tri mjeseca 2024., pokazali su podaci u ponedjeljak, što je uvjetni znak da se interes ulagača vraća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE