GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je domišljati njemački poljoprivrednik riješio problem radne snage?

Kako je domišljati njemački poljoprivrednik riješio problem radne snage?
SEZONCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 21:23
Autor: Maša Breckwoldt Malus
BERLIN - U Njemačkoj se strahuje da bi ove godine moglo ponestati voća i povrća, a ono kojega će i biti vjerojatno u drastično manjim omjerima, zasigurno će poskupjeti.

Ova nesretna korona-kriza će naravno pogoditi i poljoprivredu.

Od jučer je zabranjeno sezonskim radnicima doputovati u Njemačku.

Obično svake godine radi oko 300.000 sezonskih radnika na njemačkim poljima, a od toga 90 % NISU Nijemci, već je najviše istočnih Europljana, pogotovo Rumunja i Poljaka. Oni dobivaju plaćenu najnižu njemačku satnicu za vrlo težak fizički posao, ali za njihove prilike, to su za njih "dobri novci", kako sami kažu. Da se razumijemo: najniža njemačka satnica iznosi 9,35 €.

Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner kaže: "Berba ne može čekati i berba koja se pravovremeno ne obavi, neće se kasnije moći nadoknaditi."

Zato ona sada želi poslati azilante na njemačka polja kao spas, kako sve sadnje i usjevi ne bi propali. Na tom će području biti potrebno oko 30.000 pomoćnih radnika u ožujku, a ta se brojka penje na oko 85.000 u svibnju.

To što pravovremeno neće biti posijano, posađeno, njegovano, obrano, obrađeno i transportirano, nedostajat će na kraju za opskrbu njemačkog naroda. Također, ako povrće sada neće biti posađeno, od svibnja će tržište zasigurno patiti.

Primjerice, berba šparoga je posebna tehnika, koju radnik mora savladati, te koja mora doprinijeti određenu snagu po satu, iz čega mora proizaći i opipljiva kvaliteta.

Iz tog razloga je poljoprivrednik koji posjeduje polja šparoga i bobičastog voća Jörg Heuer bio domišljat i brže-bolje unajmio čarter, kojim je doveo 120 Rumunja u Njemačku, tik prije nego je zabrana dolaska sezonaca u Njemačku stupila na snagu. Taj poduzetnik i sam kaže da je poduhvat platio u peteroznamenkastom iznosu, ali da će time spasiti svoju berbu i svoj posao.

I eto, tako će vrijedni istočni Europljani nekim domišljatim njemačkim poljoprivrednicima opet donijeti spas u zadnji čas!

Tagovi: njemačka poljoprivreda, Njemačka, Jörg Heuer, Julia Klöckner, šparoge, bobičasto voće,
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE