GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište kpitala ima odlične pokazatelje

Slovensko tržište kpitala ima odlične pokazatelje
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz / ilirika
ANALIZA - Slovensko tržište kapitala i dalje ne možemo nazvati skupim.

P/E pokazatelj (omjer dobiti tvrtke i cijene dionice) indeksa SBITOP s vrijednošću 8 sigurno je manji od njemačkog DAX indeksa s vrijednošću 16, za američke indekse S&P500, DOW i NASDAQ iznosi 22, 21 i 48, pišu analitičri Ilirike.

Dok američko tržište dionica svjedoči pozitivnom početku sezone poslovnih izvješća za treće tromjesečje, samo domaće tržište dionica udaljeno je nekoliko tjedana od sezone objave zarada. Domaće tržište ove je godine poraslo više od 10 posto, što je odlično u usporedbi s nekim svjetskim tržištima i premašuje inflaciju u Sloveniji i eurozoni. Uz isplaćene dividende u ovoj godini, ukupan prinos na domaće dionice dosegao je gotovo 15 posto, dok je u proteklom desetljeću prosječni godišnji prinos premašivao 12 posto. Dividendni prinos domaćeg indeksa SBITOP trenutno je oko 6% zbog nižih cijena dionica, dok je njemački DAX 2,8%.

Očekujemo da će se dobro poslovanje ključnih slovenskih društava nastaviti iu narednom desetljeću te da će se zadržati pozitivan sentiment investitora na domaćem tržištu. Tako su i dalje atraktivna ulaganja u tvrtke poput Krke, Luke Koper, Petrola i NLB-a. Domaće tržište i dalje je jedno od najmanje zaduženih u regiji, ali istovremeno nudi vrlo visoke dividende.

Pozornost ulagača privlače i domaće obveznice i zapisi. Desetogodišnje obveznice nude godišnji prinos od 3,65 posto, dok obveznica koja dospijeva 2035. već ima prinos veći od četiri posto godišnje. Na tržištu se, međutim, može uočiti trend nešto "viših" pasivnih kamata, koje će se s vremenom vjerojatno smanjivati uz očekivano smanjenje temeljnih kamatnih stopa. Nasuprot tome, ulagačima u dugoročne obveznice koje trenutno nude veće prinose zajamčen je taj prinos tijekom cijelog vijeka trajanja obveznice. Za one koji očekuju pad kamatnih stopa u nadolazećoj godini ili godinama, dugoročne obveznice bile bi atraktivna opcija ulaganja. Kad kamatne stope padaju, cijene obveznica rastu, str

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Dr Pepper sustigao Pepsi na američkom tržištu
PIĆA
Dr Pepper sustigao Pepsi na američkom tržištu
NEW YORK - Dr Pepper, 139 godina stara marka gaziranih pića, izjednačila se s Pepsi-Colom kao druga marka gaziranih bezalkoholnih pića u Americi iza Coca-Cole.
Zagrebačka burza: Slatinska banka dobitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Slatinska banka dobitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna pali, a zbog skraćenog radnog tjedna promet je bio skroman.
Koliko je poskupjela brza hrana?
POSKUPLJENJA
Koliko je poskupjela brza hrana?
NEW YORK - Potrošači su u nekoliko objava na društvenim mrežama "optužili" McDonald's da je posljednjih godina podigao cijene za čak 100 posto.
Svjetska tržišta: Tehnološki sektor određuje ritam
PAD
Svjetska tržišta: Tehnološki sektor određuje ritam
NEW YORK - Najvažniji svjetski burzovni indeksi prošloga su tjedna pali jer inflacija ne popušta tako brzo kako su se ulagači nadali, pa se čini da su procjene na tržištu o tempu smanjenja kamata središnjih banaka bile preoptimistične.
Zašto je glavni sastojak čokolade sve skuplji?
ROBNA TRŽIŠTA
Zašto je glavni sastojak čokolade sve skuplji?
LONDON - Ključni sastojak čokolade skočio je na robnim tržištima tijekom 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE