GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu

Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 08:51
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!

Je li tržište još uvijek jeftino? Konkretno – Nova Ljubljanska banka?

"NLB ima omjer cijene dionice i dobiti po dionici P/E ispod 4, što znači da s prošlogodišnjom dobiti vraćamo investiciju za četiri godine, sve je dobit. Ukratko, čak i kad bi se dobit banke prepolovila, P/E bi imao osam, što još uvijek nije skupo za vodeću banku u regiji, a trenutno imamo povoljne vrijednosti i kod Krke, Petrola, Telekoma i Luke Koper”, rekao je RTV-u Slovenije Lojze Kozole, analitičar Ilirike.

Glavni razlog visokog rasta dionica NLB-a je visoka prošlogodišnja profitabilnost banke, koja je rezultat povećanja kamatnih stopa.

"Šestomjesečni EURIBOR danas iznosi 3,8 posto, au siječnju 2022. bio je negativan na minus 0,5 posto. Ovo visoko povećanje EURIBOR-a učinilo je 5,8 milijardi eura varijabilnih kredita koje drži NLB mnogo profitabilnijim. Za svaki postotni bod više EURIBOR znači oko 60 milijuna eura više kamata na te varijabilne kredite, a tu su i razlike u kamatnoj stopi za klijente, au kamatama koje banka nudi lani je zaradila 550 milijuna eura, što za 20 milijuna dionica NLB-a znači 27,5. eura po dionici."

Kozole dodaje: "Kao rezultat toga, u odnosu na prošlu godinu, ove godine u NLB-u su udvostručili prijedlog isplate dividende na 11 eura po dionici. Ujedno možemo spomenuti da je banka već dobro poslovala u 2022. godini i poslovat će pa i ove godine, pa može iu slučaju eventualnog NLB-ovog preuzimanja banke u regiji, i dalje očekujemo dobru razinu isplate dividende", dodaje Kozole koji je za MMC komentirao i aktualno makroekonomsko okruženje.

Njega karakterizira stalna visoka inflacija (uglavnom u SAD-u) i nizak gospodarski rast. Realni BDP porastao je samo 1,6 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, što je potaknulo strahove od deflacije.

Tagovi: ljubljanska borza, nlb, ljse, petrol, krka, telekom
PROČITAJ I OVO
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.
Usporio kineski uvoz zlata
ZLATO
Usporio kineski uvoz zlata
PEKING - Kineski uvoz poluga usporio je prošlog mjeseca jer je potražnja u najvećem svjetskom potrošaču počela posustajati pred rekordnim cijenama.
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
KRIPTOVALUTE
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
NEW YORK - Kriptovalute su porasle u utorak usred kasnog porasta optimizma u vezi s odlukama Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a o promptnim prijavama za fondove kojima se trguje na burzi, od kojih prva stiže ovaj tjedan.
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uvelike su pala u utorak nakon što su dionice tehnološkog sektora gurnule Nasdaq Composite na rekordno visoke razine tijekom noći.
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE