GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 prvi put u povijesti zaključio iznad 5.000 bodova

Wall Street: S&P 500 prvi put u povijesti zaključio iznad 5.000 bodova
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 22:39
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice su porasle u petak nakon što je revidirano očitanje inflacije za prosinac bilo niže nego što je prvo objavljeno, a S&P 500 zatvorio iznad ključne razine od 5.000 kako su snažne zarade i gospodarske vijesti krenule.

S&P 500 porastao je 0,57% na 5.026,61, dok je Nasdaq Composite ojačao 1,25% na 15.990,66. Dow Jones Industrial Average pao je za 54,64 boda, ili 0,14%, na 38.671,69.

U tjednu je S&P dodao 1,4%, dok je Nasdaq dobio 2,3%. Dow je završio ravno. Sva tri glavna prosjeka zabilježila su svoj peti uzastopni pobjednički tjedan i 14. pozitivan tjedan u 15.

"Na kraju dana, još uvijek vidimo nevjerojatno dobre vijesti na gospodarskom frontu, a tržište na to reagira", rekla je Dana D'Auria, suglavna direktorica za ulaganja u Envestnetu.

"Što se ta priča dulje odvija, to se tržištu čini vjerojatnijim da se ovdje zapravo držimo cilja."

Sezona solidnih zarada, smanjenje podataka o inflaciji i otporno gospodarstvo doprinijeli su oporavku tržišta 2024. godine. To je također potaknulo S&P da zatvori iznad razine od 5000 nakon što je prvi put dotaknuo prekretnicu tijekom sesije u četvrtak. Indeks je prvi put prešao 4000 u travnju 2021.

"Zatvaranje iznad ove pomno promatrane razine nedvojbeno će stvoriti naslove i dodatno potaknuti strah od propuštanja (FOMO) emocija", rekao je Adam Turnquist, glavni tehnički strateg u LPL Financialu.

"Izvan potencijalnog povećanja raspoloženja, okrugli brojevi poput 5000 često pružaju psihološko područje podrške ili otpora za tržište."

Revizija nižeg indeksa potrošačkih cijena u prosincu također je pomogla raspoloženju. Vlada je prilagodila brojku na povećanje od 0,2%, što je pad od prvotno prijavljenog povećanja od 0,3%. Podaci o temeljnoj inflaciji, isključujući hranu i energiju, ostali su isti. Brojke CPI-ja za siječanj trebale bi biti objavljene sljedeći tjedan.

Megacap tehnološke dionice ponovno su ojačale u petak, pridonoseći maršu S&P-a iznad 5.000. Nvidia skočio 3,6%, a Alphabet dodao više od 2%. Cloudflare skočio 19,5% na snažnu zaradu, jačajući širi sektor oblaka u tandemu. Dionice poluvodiča također su porasle, s VanEck Semiconductor ETF-om (SMH) porastao za 2,2 posto.

Zadnja polovica razdoblja izvješćivanja o zaradi u četvrtom tromjesečju nastavila se, pri čemu je PepsiCo pao za 3,6% na mješovitim rezultatima. Take-Two Interactive pao je 8,7% zbog razočaravajućih izgleda, dok je Pinterest pao 9,5% nakon izdavanja prognoze slabije od očekivane i izostanka procjena prihoda.

Unatoč ovim negativnim otiscima, zarada se do sada pokazala snažnijom od očekivane. Ukupno 332 S&P tvrtke objavile su rezultate, a oko 81% njih prijavilo je dobit iznad očekivanja analitičara, prema LSEG-u. To je u usporedbi sa stopom odbacivanja od 67% u tipičnom kvartalu od 1994. godine.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Nvidia, Pinterest, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE