GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu

Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2024 / 22:06
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Atlantska plovidba objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Počevši od prihoda, oni su iznosili 12 milijuna eura, što je rast od 13% na godišnjoj razini.

Kao tvrtka za prijevoz rasutog tereta, na to je naravno utjecala dinamika tržišta tijekom tromjesečja.

Atlantska plovidba je u ovom razdoblju prevezla 1,09 milijuna tona rasutih tereta, što predstavlja pad od 4% u odnosu na prethodnu godinu. Raščlanjujući ovo po vrstama tereta, prevezeno je 717 tisuća tona ugljena, povećanje od 77,2% na godišnjoj razini, 33,9 tisuća tona žitarica, smanjenje od 77,3% na godišnjoj razini, 282,8 tisuća tona manjeg rasutog tereta, smanjenje od 16% na godišnjoj razini, i 55,9 k tona željezne rude, smanjenje od 76,6% na godišnjoj razini. Ovdje se može vidjeti nekoliko zanimljivih sitnica. Dok tvrtka prevozi teret diljem svijeta na različitim čarterima/rutama, nekoliko promjena u vrstama tereta može se povezati s makroekonomskim kretanjima, pišu analitičari Intercapitala.

Na primjer, veća potražnja za ugljenom u skladu je s većim energetskim potrebama u Europi i Aziji, posebice Kini. Za Europu bi to moglo biti izravno povezano sa smanjenom opskrbom plinom iz Rusije nakon rata u Ukrajini i sankcija toj zemlji. Prijevoz žitarica također je smanjen, što bi moglo značiti da su se ponuda i potražnja ove robe uvelike stabilizirali nakon razdoblja neizvjesnosti nakon početka rata, jer su Rusija i Ukrajina među najvećim proizvođačima u svijetu. Naposljetku, smanjena potražnja za željeznom rudačom također bi se mogla povezati sa smanjenom potražnjom iz Kine, budući da je gospodarstvo te zemlje u posljednje vrijeme bilo pod velikim pritiskom, posebice njezin sektor nekretnina koji čini cca. 1/3 BDP-a.

Da se vratimo na Atlantsku plovidbu, ovaj prijevoz je ostvaren preko flote od 11 brodova, od kojih su četiri bila u kategoriji Panamax, četiri u kategoriji Supramax, dva u kategoriji Handy i jedan u kategoriji Kamsarmax. Prosječna dnevna cijena prijevoza iznosila je 12 tisuća USD, što je smanjenje od 11% na godišnjoj razini. Stopa iskorištenosti flote u međuvremenu je iznosila 94,7%, što je smanjenje od cca. 4,2 p.p. YoY.

Krećući se dalje prema dolje u odnosu na dobit i gubitak, OPEX je zabilježio blago smanjenje od 2% na 9,9 milijuna eura u prvom tromjesečju, uglavnom kao rezultat nižih materijalnih troškova, dok su troškovi zaposlenika blago porasli. Kao rezultat rasta prihoda i smanjenja operativnih izdataka, EBITDA je doživjela značajno poboljšanje od 53% u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 6,7 milijuna eura. To bi također značilo EBITDA maržu od 56%, povećanje od 14,5 p.p. YoY.

U međuvremenu, neto financijski rezultat iznosio je -1,8 milijuna eura (prvo tromjesečje 2023.: -1,58 milijuna eura), uglavnom kao rezultat većih financijskih rashoda zbog viših kamata. Konačno, neto prihod iznosio je 2,2 milijuna eura, što je skoro 10 puta više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To bi također značilo da se neto dohodovna marža značajno poboljšala, s 1,9% na 18,6%, što je povećanje od 16,7 p.p. YoY.

Tagovi: atlantska, brodari, vozarine, teret, ugljen
PROČITAJ I OVO
Drama u Interu: Kineskom investitoru istječe vrijeme za otplatu duga
NA RUBU
Drama u Interu: Kineskom investitoru istječe vrijeme za otplatu duga
MILANO - Dani Suning Holdingsa kao vlasnika Intera izgledaju odbrojani jer se približava rok za otplatu duga prema Oaktree Capital Managementu. Ako ne plate, Kinezi gube većinski udjel.
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
KARIJERE
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
NEW YORK - Trik za napredovanje na poslu nije u tome da najbrže učiš ili si najpametniji u prostoriji – već u pozitivnom stavu, kaže izvršni direktor Amazona Andy Jassy.
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE