GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju

Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2024 / 12:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.

Organski rast iznosio je 1,4% s povećanjem cijena od 3,4% te realnim internim rastom (RIG) od – 2,0%. Ukupna prodaja iznosila je 22,1 milijardu CHF što je smanjenje od 5,9% (u prva tri mjeseca poslovne godine 2023. iznosila je 23,5 milijarde CHF). Devizni tečajevi utjecali su na smanjenje prodaje za 6,7%. Neto prodaje imovine (dezinvesticije) imale su negativan utjecaj od 0,6%.

Na organski rast Grupe značajno je utjecalo poslovanje na tržištu Europe i tržištima u razvoju, dok je tržište Sjeverne Amerike imalo negativan utjecaj.

Potvrđen je plan za 2024. godinu: očekuje se organski rast prodaje od oko 4% i umjereno povećanje marže osnovnog operativnog profita. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6% i 10%.

Povodom objave financijskih rezultata, Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé izjavio je: ''Očekivali smo ovakav početak godine, ali vidimo snažan oporavak RIG-a u drugom tromjesečju i sigurni smo da ćemo ispuniti zadane ciljeve do kraja godine. Širok raspon inicijativa, kojima je cilj ostvarivati rast diljem Grupe, počinje davati rezultate. U Sjevernoj Americi pojačali smo intenzitet inovacija i komercijalne aktivnosti prvenstveno u kategoriji smrznute hrane koja je ostvarila nešto slabiji rezultat u prvom tromjesečju. Plan integracije za naše poslovanje s vitaminima, mineralima i dodacima, Nestlé Health Science, dobro se razvija, a prekretnica se očekuje u drugom tromjesečju nakon čega će slijediti snažan rast. Glavni prioriteti kompanije Nestlé i dalje ostaju izvrsna izvedba na tržištu, dodatno jačanje naše stručnosti u području znanosti i prehrane, te poticanje rasta kroz naše najvrijednije brendove. Potvrđujemo naše smjernice za 2024. i sa samopouzdanjem gledamo prema budućnosti."

Kompanija Nestlé u Hrvatskoj u prva tri mjeseca 2024. godine ostvarila je organski rast od 25,7%.

"Drago mi je što smo odličnim rezultatima započeli ovu, za nas posebnu, godinu u kojoj slavimo dva desetljeća uspješnog poslovanja u Hrvatskoj. Rast se temelji na fantastičnim dvoznamenkastim rezultatima u svim kanalima i kategorijama kave, kave za konzumaciju izvan kuće, hrane, dječje hrane, hrane za kućne ljubimce i u kategoriji konditorskog programa. I dalje ćemo biti usredotočeni na ostvarivanje održivog rasta i aktivno ćemo činiti dobro u našoj zajednici. Tako smo nedavno predstavili KitKat napravljen od kakaa dobivenog iz obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava čime želimo podizati svijest o održivoj nabavi kakaa. Naša edukativna inicijativa, Vrtim Zdravi Film – Inkubator Motivator pokrenuta je u 190 škola, a u nadolazećim mjesecima kreće novo izdanje projekta #BirajZeleno, kako bismo doprinijeli smanjenju otpada od hrane", izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Organski rast iznosio je 1,4% s povećanjem cijena od 3,4%. Realni interni rast (RIG) iznosio je -2,0%, na što je utjecala smanjena potražnja potrošača posebno u Sjevernoj Americi te privremena ograničenja u opskrbi vitaminima, mineralima i dodacima prehrani. Gledano po kanalima, organski rast u kanalu trgovine iznosio je 1,4%, a prodaja u kanalu e-trgovine porasla je za 6,1% i sada taj kanal čini 17,4% ukupne prodaje Grupe.

Organski rast u zoni Europa iznosio je 4,4%. Tome je najviše doprinijela Purina PetCare zahvaljujući odličnim rezultatima premium brendova Purina One, Felix i Gorumet. U siječnju je na tržištima zone Europa predstavljen KitKat, prva čokoladica napravljena od kakaa dobivenog iz obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava.

Tagovi: nestle, Mark Schneider, Nestlé Health Science
PROČITAJ I OVO
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE