GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu

Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2024 / 08:23
Autor: SEEbiz
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.

Freixenet poručuje da će privremeni otkazi – koji će se primjenjivati na čak 615 od 778 ljudi koje zapošljava u Kataloniji – krenuti u svibnju.

"Mjera, koja je provedena u interesu odgovornosti, ima za cilj jamčiti rad poslovanja i održati zapošljivost kako bi se nosila s vanjskim čimbenicima i višom silom uzrokovanom ozbiljnom sušom", priopćila je tvrtka.

"Odmor, uzrokovan višom silom, iznimna je mjera koja je poduzeta u trenutnom kontekstu krize izazvane nedostatkom sirovina zbog oštre suše koja je pogodila sektor od 2021. – i koja posebno teško pogodio područje El Penedèsa 2023.

Freixenet je dodao da će plan o odsustvu, koji je predočen regionalnoj vladi i radničkim skupinama, "razlikovati ovisno o sezoni i razvoju uzroka koji su ga učinili nužnim".

Učinci izvanrednog klimatskog stanja postali su sve očitiji diljem Španjolske posljednjih godina, donoseći smrtonosne šumske požare, utječući na proizvodnju tradicionalnih proizvoda poput maslinovog ulja i vina i dovodeći do isušivanja pretjerano eksploatisanih močvara na jugu.

U svibnju prošle godine španjolska je vlada odobrila plan bez presedana vrijedan 2,2 milijarde eura (1,9 milijardi funti) za pomoć poljoprivrednicima i potrošačima u suočavanju s dugotrajnom sušom. Među njegovim odredbama bilo je 1,4 milijarde eura sredstava od ministarstva okoliša za rješavanje suše i povećanje dostupnosti vode te 784 milijuna eura od ministarstva poljoprivrede za pomoć poljoprivrednicima u održavanju proizvodnje i izbjegavanju nestašica hrane.

Poljoprivreda čini 79% potrošnje vode u Španjolskoj, stambena upotreba 15%, industrija 5,8%, a slobodno vrijeme 0,4%, prema brojkama ministarstva okoliša.

Tagovi: freixenet, katalonija, vino, šampanjac, poljoprivreda, grožđe
PROČITAJ I OVO
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE