GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvodi se obveza evidencije rada za dostavljačke i taksi aplikacije

Uvodi se obveza evidencije rada za dostavljačke i taksi aplikacije
DVA PRAVILNIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2023 / 10:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo rada u javno je savjetovanje uputilo dva pravilnika koja bi trebala od početka iduće godine preciznije regulirati rad platformskih radnika, piše u utorak Jutarnji list

Predviđaju dvije velike promjene: objavu Registra digitalnih radnih platformi i agregatora te novu evidenciju njihova rada.

Pravilnici dolaze nakon novog Zakona o radu, kao i nakon medijskih natpisa o velikom neredu na domaćem platformskom tržištu kojim dominira nekoliko aplikacije - Bolt, Wolt, Glovo i Uber - te veliki broj agregatora, tvrtki koje posreduju u zapošljavanju dostavljača i taksista, a za to uzimaju određenu proviziju.

Podsjetimo, dolaskom velikog broja stranih radnika, poglavito onih iz Nepala, Indije i Bangladeša, aktualizirali su se problemi dostavljača u Hrvatskoj. Jedan je dio stranih dostavljača istupio za medije tvrdeći da ih agregatori tjeraju na rad od 12 sati dnevno, za to im isplaćuju minimalnu plaću te ih prijavljuju na rad od nekoliko sati dnevno izbjegavajući time davanja državi.

Iako smo Ministarstvu rada poslali upite sa zamolbom za komentar i nekoliko pojašnjenja oko novih Pravilnika - što bi točno sada trebali regulirati - odgovore nismo primili, navodi dnevnik.

No, ono što se može iščitati s javnog savjetovanja jest da bi država sada konačno trebala dobiti uvid u to tko, kako i za koliko radi za dostavljačke i taksi aplikacije u Hrvatskoj. Konkretno, Registar digitalnih radnih platformi i agregatora predviđa da aplikacije i agregatori na hrvatskom tržištu državi dostavljaju podatke poput: podataka o početku i završetku poslova posredovanja, kao i broj platformskih radnika te njihovog vremena i mjesta rada.

Platforme će imati i obvezu dostavljanja podataka poput iznosa isplate za svakog radnika, iznosa isplate agregatoru te vrste ugovornih odnosa s radnikom, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.

Tagovi: dostava, evidencija rada, Glovo, Wolt, Uber
PROČITAJ I OVO
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
REKORDNA NARUDŽBA
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
RIJAD - Saudijska zrakoplovna grupacija Saudia Group objavila je najveći zrakoplovni posao u povijesti Saudijske Arabije. Kupit će 105 zrakoplova od europskog proizvođača zrakoplova Airbus.
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
UPRAVLJANJE
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
ZADAR - Tankerska plovidba odlučio je dati "intervenirati" u upravljanje Atlantskom plovidbom.
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
ŠTRAJK
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
RIM - Talijanski sindikati najavili su za utorak nacionalni štrajk taksija. Na to su se odlučili zbog protivljenja deregulaciji sektora, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
PROGRAM
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
ZAGREB - NEM Dubrovnik, otkrio je kompletan program za svoje izdanje 2024., koje će se održati od 10. do 13. lipnja u Hotelu Dubrovnik Palace te ugostiti predstavnike iz više od 260 tvrtki.
AstraZeneca investira milijardu i pol dolara u Singapur
INVESTICIJE
AstraZeneca investira milijardu i pol dolara u Singapur
LONDON - Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca planira u Singapuru izgraditi tvornicu vrijednu 1,5 milijardi dolara za proizvodnju lijekova protiv raka sljedeće generacije, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE