GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zviždač iz Boeinga tvrdi da se ne bi usudio letjeti u avionu s trupom iz jedne tvornice

Zviždač iz Boeinga tvrdi da se ne bi usudio letjeti u avionu s trupom iz jedne tvornice
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 08:55
Autor: SEEbiz
SEATTLE - Trupovi zrakoplova koje proizvodi Boeingov najveći dobavljač redovito su napuštale tvornicu s ozbiljnim nedostacima, tvrdi bivši inspektor kvalitete u tvrtki.

Santiago Paredes, koji je radio za Spirit AeroSystems u Kansasu, rekao je za BBC da je često nalazio i do 200 nedostataka u dijelovima koji su bili spremni za isporuku Boeingu.

Dobio je nadimak "showstopper" jer je usporio proizvodnju kada je pokušao riješiti svoje brige, tvrdio je. Spirit je rekao da se "u potpunosti ne slaže" s optužbama.

"Snažno branimo njegove tvrdnje", rekao je glasnogovornik Spirita, koji je i dalje najveći dobavljač Boeinga.

Paredes je optužbe protiv Spirita iznio u ekskluzivnom intervjuu za BBC i američku mrežu CBS, u kojem je opisao što je rekao da je doživio radeći za tvrtku između 2010. i 2022. godine.

Bio je navikao nalaziti "od 50 do 100, 200" nedostataka na trupovima, glavnim trupovima aviona, koji su trebali biti isporučeni Boeingu.

"Pronašao sam mnogo spojeva koji su nedostajali, puno savijenih dijelova, ponekad čak i dijelove koji su nedostajali", rekao je Paredes.

Boeing je odbio komentirati slučaj.

Spirit AeroSystems i Boeing našli su se pod intenzivnim nadzorom nakon što su neiskorištena vrata uklonjena s potpuno novog 737 Maxa nedugo nakon polijetanja u siječnju, ostavljajući zjapeću rupu na bočnoj strani aviona.

Prema istražiteljima, vrata je izvorno ugradio Spirit, ali su ih naknadno uklonili Boeingovi tehničari kako bi ispravili neispravne zakovice.

Incident je potaknuo američkog regulatora, Federalnu upravu za zrakoplovstvo, da pokrene reviziju proizvodnih praksi u obje tvrtke. Pronašao je više slučajeva u kojima se tvrtke nisu pridržavale praksi kontrole proizvodnje.

Paredes je za BBC rekao da su neki od nedostataka koje je identificirao dok je bio u Spiritu bili manji, ali da su drugi bili ozbiljniji. Također je tvrdio da je bio pod pritiskom da bude manje rigorozan.

"Uvijek su dizali galamu oko toga zašto sam to pronašao, zašto sam to gledao. Samo su htjeli da se proizvod isporuči. Nisu bili usredotočeni na posljedice slanja loših lešina. Bili su samo usredotočeni na ispunjavanje kvota, ispunjavanje rasporeda , ispunjavanje proračuna... Ako su brojke izgledale dobro, stanje trupa zapravo nije bilo važno," rekao je.

Mnoga od Paredesovih navodnih iskustava u Spiritu dio su njegovog svjedočenja u sudskom postupku koji su protiv tvrtke pokrenuli nezadovoljni dioničari.

Međutim, u pravnim dokumentima on se naziva jednostavno "Bivši zaposlenik 1". Ovo je prvi put da je Paredes, bivši tehničar zračnih snaga, javno govorio.

Još jedan bivši revizor kvalitete, Josh Dean, čije su tvrdnje također trebale biti dio tužbe, umro je prošli tjedan nakon što je dobio ozbiljnu bakterijsku infekciju.

Tužba optužuje kompaniju da namjerno pokušava prikriti ozbiljne i široko rasprostranjene nedostatke kvalitete i izlaže dioničare financijskim gubicima kada se ti nedostaci otkriju. Spirit je rekao da se ne slaže s navodima u tužbi.

Spirit je bio dio Boeinga i ostao glavni dobavljač proizvođača zrakoplova. Gradi trup za svaki 737 Max u svojoj tvornici u Wichiti, Kansas, prije nego što ih otpremi u Boeingov vlastiti pogon u Rentonu, blizu Seattlea. Također izrađuje velike dijelove 787 Dreamlinera.

Tagovi: boeing, zviždači, Spirit AeroSystems
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
REKORDNA NARUDŽBA
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
RIJAD - Saudijska zrakoplovna grupacija Saudia Group objavila je najveći zrakoplovni posao u povijesti Saudijske Arabije. Kupit će 105 zrakoplova od europskog proizvođača zrakoplova Airbus.
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
UPRAVLJANJE
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
ZADAR - Tankerska plovidba odlučio je dati "intervenirati" u upravljanje Atlantskom plovidbom.
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
ŠTRAJK
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
RIM - Talijanski sindikati najavili su za utorak nacionalni štrajk taksija. Na to su se odlučili zbog protivljenja deregulaciji sektora, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
PROGRAM
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
ZAGREB - NEM Dubrovnik, otkrio je kompletan program za svoje izdanje 2024., koje će se održati od 10. do 13. lipnja u Hotelu Dubrovnik Palace te ugostiti predstavnike iz više od 260 tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE