GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AImotive postao najbolje financirana softverska tvrtka samovozne tehnologije u Europi

AImotive postao najbolje financirana softverska tvrtka samovozne tehnologije u Europi
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 12:44
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - AImotive koji samostalno razvija tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji, s projektom "vision-first", privukao je investiciju od 20 milijuna dolara, čime je tvrtka postala najbolje financirani startup u području vrhunske samovozne tehnologije u Europi.

Uključujući prethodna ulaganja, kapitalizacija AImotivea time se povećala na preko 75 milijuna dolara. Vodeći ulagač u ovom investicijskom krugu je Lead Ventures, specijaliziran za financiranje tehnoloških startupova, slijedi Széchenyi Venture Capital Fund Management kao i međunarodni ulagači iz prethodnih investicijskih krugova.

Tvrtka koju je u Mađarskoj 2015. osnovao László Kishonti fokusira se na najnaprednija područja samovozne tehnologije i od svog osnutka radi na stvaranju sustava dostupnih širokoj populaciji. Većina razvoja tvrtke provodi se u njenom mađarskom sjedištu, a urede imaju na tri kontinenta. AImotive zapošljava preko 200 vrhunskih stručnjaka, uključujući jednu od najvećih europskih istraživačkih skupina za umjetnu inteligenciju. Osim u Budimpešti, sturtup testira automobile opremljene posebnim senzorima u Kaliforniji i Detroitu, te surađuje s najvećim autoindustrijskim partnerima.

Lead Ventures je u ovaj veliki investicijski poticaj ušao s MFB Invest-om i MOL-om, kao fond koji financira ključni pružatelj usluga e-mobilnosti u regiji, uz pratnju Széchenyi Venture Capital Fund Managementa, koji djeluje pod mađarskim ministarstvom financija, usmjerenog na pružanje financijske podrške malim i srednjim poduzećima. Potencijal tvrtke najbolje predstavlja nastavak podrške financijskih i profesionalnih ulagača iz prethodnih krugova, uključujući Bosch i Samsung.

Vlasničku strukturu Almotivea čine osnivač László Kishonti, Robert Bosch Venture Capital, B Capital Group, Samsung Catalyst Fund, Cisco Investments, Day One Capital, Draper Associates, Inventure, Nvidia, Prime Ventures i Tamares Group.

Investicija u Almotive događa se u trenutku očekivanih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, a ulagače i tržišne sudionike ohrabruje projicirani rast tržišta softvera za samostalnu vožnju na iznos od 50 milijardi dolara do 2050. godine.

"Mađarska igra sve važniju ulogu u razvoju električnih i samovozećih automobila, što podržava konkurentnost mađarskog gospodarstva kao i njegovo brže ponovno pokretanje", - izjavio je mađarski ministar financija Mihály Varga.
"Istraživanje i razvoj u ovom sektoru svjetske su razine, stoga vlada pomaže poduzećima koja posluju na ovom području svim raspoloživim sredstvima", naglasio je Varga.

"S obzirom na to da je AImotive uspio uspješno povećati kapital čak i u trenutnoj situaciji, ogledalo je sveukupnog profesionalnog priznanja koje uživa naš razvoj. Nudimo dostupna i pristupačna proizvodna rješenja za stvarne probleme, a ne samo obećanja za budući uspjeh. To su prepoznali i naši investitori, i između ostalog i zato su nam dali svoj glas povjerenja", - objasnio je László Kishonti, osnivač i izvršni direktor Aimotivea.

"Cilj MOL-a je postati ključni pružatelj usluga e-mobilnosti u regiji Srednje i istočne Europe. Zato smo u posljednjih nekoliko godina na taj sektor usmjerili oko 120 milijuna dolara. Pratimo i pomažemo razvoj u regiji, poput rješenja za samostalnu vožnju kompanije Aimotive", - izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave MOL Grupe.

"Za uspjeh AImotivea zaslužna je njihova poslovna filozofija: tim pristupa složenom problemu na sveobuhvatan, modularan i način koji je neovisan o platformi, rješavajući nekoliko aspekata samostalne vožnje od simulacije do razvoja čipova", - kazao je Ábel Galácz, ispred vodećeg ulagača transakcije, predsjednik Uprave Lead Venturesa.

Spektakularni rezultati u praksi

Krajem prošle godine, zahvaljujući značajnim financijskim sredstvima koja su tada dosegnula 48 milijuna dolara, Almotive je postigao spektakularne rezultate u nekoliko područja primjene. Rješenje za automatizirano parkiranje uvedeno prošle jeseni na jedinstven način provodi samovozno parkiranje bez infrastrukturnih ulaganja u garaže. Softver za automatizaciju vožnje u osnovi omogućuje samovožnju po cijeloj ruti bilo koje autoceste. Odrađuje relaciju Budimpešta-Beč bez ikakve ljudske intervencije.

Novoprimljeni kapital Almotiv će koristiti za daljnji razvoj proizvoda tvrtke na lokalnoj razini, jačanje međunarodne prisutnosti, otvaranje novih ureda i produbljivanje lokalne podrške partnera u autoindustriji, kako bi se još više približio svom prvobitnom cilju: samovozeći sustavi trebaju biti dostupni širokoj populaciji, a ne samo kao tehnologija u luksuznim automobilima

Tagovi: AImotive, samovozna tehnologija, samovozeći automobili, autonomni automobili, László Kishonti, kompanija MOL, Robert Bosch Venture Capital, B Capital Group, Samsung Catalyst Fund, Cisco Investments, Day One Capital
PROČITAJ I OVO
Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke
HAKERI
Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke
NEWYORK - Preko 3 milijuna ljudi u SAD-u i nekoliko desetaka tisuća klijenata iz Kanade postali su žrtve krađe podataka koju su hakeri proveli kompromitirajući sustave jednog vanjskog dobavljača Volkswagen grupe. Pogreška je bila u tome što ih je spomenuti kompromitirani partner VW Grupe čuvao u nezaštićenom dokumentu.
KIA Sorento u najluksuznijoj varijanti
LUKSUZ
KIA Sorento u najluksuznijoj varijanti
ZAGREB - Pored hibridnog benzinca i dizelskog modela sada je moguć odabir i plug-in hibrida. Cijene kreću od 357.999 kn koliko stoji 2,2-litreni turbodizelaš 202 KS
Devedeset milijuna kuna poticaja za energetski učinkovita vozila razgrabljeno za šest sati
POTICAJI
Devedeset milijuna kuna poticaja za energetski učinkovita vozila razgrabljeno za šest sati
ZAGREB - U prvih 20 minuta već je otišlo preko 30 posto rezerviranih sredstava za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila.
Volkswagen ulaže u švedskog proizvođača baterija
ULAGANJA
Volkswagen ulaže u švedskog proizvođača baterija
FRANKFURT - Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je u srijedu da će uložiti dodatnih 620 milijuna dolara u švedskog proizvođača litij-ionskih baterija Northvolt kako bi osigurao opskrbu ključnim dijelovima za svoja električna vozila.
Kreću poticaji: Ponuda električnih vozila za poticaje veća nego ikada
POTICAJI
Kreću poticaji: Ponuda električnih vozila za poticaje veća nego ikada
ZAGREB – Sutra započinju prijave na ovogodišnju dodjelu poticaja pri kupnji električnih i hibridnih vozila te vozila s pogonom na vodik. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je ove godine omogućio sredstva od čak 105 milijuna kuna pri kupnji energetski učinkovitijih vozila, a uz poboljšani model dodjele, ove se godine očekuje značajan porast prodaje takvih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE