GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Appleov patent mogao bi zanimati ljubitelje automobila

Appleov patent mogao bi zanimati ljubitelje automobila
PATENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 21:43
Autor: SEEbiz / Bug.hr
CUPERTINO - Appleov automobil vrlo vjerojatno više nije u planu Tima Cooka i njegovih inženjera, no s vremena na vrijeme pojavi se poneka informacija koja otkrije da se u Cupertinu ipak još uvijek radi nešto vezano za tehnologije koje se mogu naći u automobilima.

Najnoviji detalj koji povezuje Apple i automobile jest njihova patentna prijava, predana prošloga tjedna Patentnom uredu SAD-a.

U njoj trojica Appleovih inženjera opisuju svoju ideju ranog elektroničkog detektiranja pukotina u vjetrobranskim staklima automobila. Prema opisu patenta, staklo vjetrobrana trebalo bi imati prozirni vodljivi sloj (kakvi se sada ponekad koriste za odmrzavanje), spojen na precizne mjerne uređaje koji bi mjerili otpor prilikom prolaska slabe struje kroz taj film, laminiran na staklo. U slučaju da se staklo ošteti, vodljivi sloj također bi bio u prekidu na tom mjestu, a senzori bi to mogli otkriti i upozoriti vozača.

Naravno, oštećenja na vjetrobranskom staklu vidljiva su najčešće i golim okom, pa ovaj izum nije namijenjen primarno da bi prijavio veliku štetu ili napuknuće vjetrobrana. Njegova je svrha uočiti mikropukotine ili ogrebotine na staklu prije nego se prošire i postanu vidljive, kako bi ih se na vrijeme moglo popraviti te spriječiti veću štetu na vjetrobranu.

Zamjena vjetrobranskog stakla na modernijim je i naprednijim vozilima sve skuplja, jer prednje staklo sve češće u sebi ima razne grijače i senzore, a u budućnosti bi mogli imati i razne head-up ili AR zaslone – pa bi se ranim otkrivanjem oštećenja i njihovim saniranjem mogli izbjeći visoki troškovi zamjene cijelog stakla.

Apple u svojoj viziji budućnosti u sklopu patentne prijave navodi i da bi ovakva tehnologija mogla, čim otkrije oštećenje stakla, automatski elektroničkim putem kontaktirati servis i ugovoriti termin za popravak – bez intervencije vozača ili samo uz njegovu kratku potvrdu.

Tagovi: Apple, Tim Cook, patenti, vjetrobransko staklo
PROČITAJ I OVO
Tesla bi mogla imati velikih problema u Njemačkoj
PROBLEMI
Tesla bi mogla imati velikih problema u Njemačkoj
BERLIN - Njemačka uprava za motorna vozila ispituje sigurnosne rizike povezane s zaslonima osjetljivim na dodir u automobilima Tesla i zatražila je od američkog proizvođača automobila da pruži informacije nakon sličnog zahtjeva američkih vlasti.
Rezultati Volkswagena bolji od očekivanja, ali čeka ga visoka kazna
AUTO DIVOVI
Rezultati Volkswagena bolji od očekivanja, ali čeka ga visoka kazna
FRANKFURT - Operativna dobit Volkswagena za 2020. godinu je gotovo prepolovljena, ali je u četvrtom tromjesečju zabilježen snažan oporavak isporuka.
Električni automobili u budućnosti bi trebali biti jeftiniji od klasičnih
ANALITIČARI
Električni automobili u budućnosti bi trebali biti jeftiniji od klasičnih
LONDON - Izgledno je da će električni automobili jednako koštati kao oni na gorivo, a vjerojatno će biti i jeftiniji zbog smanjenja troškova proizvodnje baterija. U prošloj godini je prodaja ovih vozila širom svijeta porasla za 43 posto.
Prosečna starost vozila u Srbiji čak 17 godina
VOZNI PARK
Prosečna starost vozila u Srbiji čak 17 godina
BEOGRAD - Aleksandra Graovac iz Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova je izjavila da je prosečna starost vozila u Srbiji 17 godina.
Revoz: Proizvodnja ponovno kreće u srijedu
NAJAVE
Revoz: Proizvodnja ponovno kreće u srijedu
NOVO MESTO - Nakon što je u srijedu navečer zaustavljena proizvodnja pogođenog modela Twingo zbog požara u pogonu proizvođača Treves iz Biča kod Trebnjeg, Revoz najavljuje obnovu proizvodnje za sljedeću srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE