GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Automobili će još neko vrijeme ostati skupi, evo zašto

Automobili će još neko vrijeme ostati skupi, evo zašto
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2021 / 09:38
Autor: SEEbiz / Klix.ba
NEW YORK - Očekivalo se da će se isporuka računalnih čipova i proizvodnja automobila vratiti u normalu u ovom tromjesečju. Umjesto toga, sve veći broj slučajeva zaraze koronavirusom, osobito u jugoistočnoj Aziji, uzrokuje novu rundu nestašice dijelova i gašenja automobilskih pogona diljem svijeta.

To bi već moglo održati visoke cijene astronomskih automobila.

U četvrtak je to bila Toyota (TM), najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji vozila, koja je najavila gašenje 14 japanskih tvornica u rujnu zbog Covid -ovog utjecaja na dobavljače. Time će se tamošnja proizvodnja smanjiti za oko 40 posto. Toyota također zatvara tvornice diljem svijeta, pri čemu će sjevernoamerička proizvodnja vjerojatno pasti za 40-60 posto.

Iz drugog proizvođača automobila - Volkswagena, rekli su da bi uskoro mogli biti prisiljeni napraviti slične rezove u proizvodnji.

"Novi slučajevi Covide-19 u Aziji, na primjer u Maleziji, dovode do ponovnog zatvaranja ključnih proizvodnih pogona. Kako stvari stoje, očekujemo da će ponuda čipova ostati vrlo promjenjiva i napeta u trećem tromjesečju 2021. Nadalje ne mogu se isključiti prilagodbe proizvodnje ", rekli su. iz Volkswagena.

Malezija je veliki dobavljač računalnih čipova koji se koriste u automobilskoj industriji.

Izjave Toyote i VW -a uslijedile su nakon sličnih najava drugih proizvođača automobila, uključujući General Motors, Ford i Stellantis, proizvođača automobila koji je osnovan ranije ove godine spajanjem Fiat Chryslera i PSA Grupe. Nedostatak dijelova naveli su i Tesla i početnici poput Nikole, koji se utrkuje u izgradnju svojih prvih električnih kamiona do kraja godine.

"Nedostatak čipova veliki je problem, ali postoji toliko mnogo poremećaja u opskrbnom lancu. Također postoji nedostatak drugih dijelova ili dijelova koji se gomilaju u lukama. Postoje sve vrste ograničenja koja stoje na putu povratka punu proizvodnju ", rekla je Kristin Dziczek, viša. potpredsjednica istraživanja u Centru za istraživanje automobila.

Ukupna proizvodnja automobila u svijetu i u čitavoj industriji bila je znatno manja u drugom tromjesečju zbog nedostatka čipova. Međutim, proizvođači automobila su očekivali smanjenje nedostatka čipova u drugoj polovici ove godine, što će im omogućiti nadoknadu proizvodnje.

Tada se dogodila varijanta Delta. Stope cijepljenja u jugoistočnoj Aziji i dalje su niske, što komplicira dobavljače.

Nedostatak čipova koji je zahvatio industriju krajem 2020. i većim dijelom 2021. godine bio je više rezultat greške u planiranju, nego problem koji se izravno pripisuje pandemiji.

Kad su zatvaranja i kućne narudžbe početkom 2020. uzrokovali veliki gubitak radnih mjesta, prodaja automobila u početku je pala. Proizvođači automobila odgovorili su smanjenjem narudžbi dijelova, uključujući računalne čipove, u očekivanju da će duboka recesija ubiti potražnju za novim automobilima u mjesecima, ako ne i godinama koje dolaze.

Međutim, potražnja za automobilima brzo se oporavila, ostavljajući proizvođače automobila bez opskrbe potrebnim čipovima. Njihovi dobavljači već su prodali svoj uobičajeni udio tvrtkama koje proizvode računala, konzole za video igre i drugu elektroniku. Potražnja za ovim uređajima rasla je tijekom pandemije.

Za potrošače koji se suočavaju s ograničenim zalihama vozila na prodajnim mjestima i rekordno visokim cijenama novih i rabljenih automobila, stalni poremećaji u proizvodnji poslužit će samo za održavanje cijena na rekordnoj razini.

Tagovi: cijene automobila, manjak čipova, Toyota, Volkswagen, General Motors, Ford, Stellantis
PROČITAJ I OVO
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE