GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bečom od prosinca prometuje prvi autobus na vodik

Bečom od prosinca prometuje prvi autobus na vodik
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2021 / 08:39
Autor: SEEbiz
BEČ - Grad Beč učinio je prvi veliki korak na putu prema dobu ekološki prihvatljivog goriva i predstavio svoj prvi autobus na vodik. Sljedećih će nekoliko mjeseci, u okviru testne faze, autobus s pogonom na vodik prometovati unutar mreže autobusnih linija, a od siječnja će se njime moći voziti i putnici.

Gradsko poduzeće za javni prijevoz Grada Beča „Wiener Linien“ već je nekoliko puta testirao autobuse na vodik, pa su se zainteresirani tako u lipnju 2020. na liniji 39A besplatno mogli voziti ovim klimatski prihvatljivim prijevoznim sredstvom. Novi autobus na vodik marke „Hyundai“ u pogonu će biti ipak dulje kako bi se probne vožnje mogle opsežnije ispitati.

Prometovat će svim linijama, od središta grada pa sve do brda Kahlenberg u 19. bečkom okrugu, iako ne po voznom redu. Putnici će se za besplatnu vožnju moći prijaviti putem internetskih stranica poduzeća za prijevoz od 10. siječnja 2022. jer će se prva faza testnih vožnji odvijati bez njih. Novi autobus na vodik predstavljen je 9. prosinca 2021 u garaži poduzeća „Wiener Linien“ u naselju Leopoldau u 21. okrugu Floridsdorf. Tom je prilikom bečki gradski koncern „Wiener Stadtwerke“ pustio u pogon i prvu punionicu vodika u kojoj će se u budućnosti moći puniti i autobusi i teretna vozila kojima Beč doduše zasad ne raspolaže.

Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke izjavio je predstavljajući prvu punionicu i autobus na vodik kako su oboje prekretnica u zajedničkoj strategiji Grada Beča u okviru oblikovanja energetske budućnosti. Gradsko poduzeće za energetiku „Wien Energie“, poduzeće za distribuciju električne energije, plina, daljinskog grijanja i pružanja telekomunikacijskih usluga „Wiener Netze“ te „Wiener Linien“ udružuju snage kako bi se do 2040. postigla klimatska neutralnost, istaknuo je Hanke.

Deset autobusa na vodik do 2024.

Vozni park bečkog poduzeća za javni prijevoz sustavno će se proširivati. Do 2023. bi tako na liniji 39A trebalo prometovati još pet autobusa na vodik, a 2024. bi njih deset na toj liniji zamijenilo sve autobuse s pogonom na tradicionalna goriva. Zahvaljujući podzemnoj željeznici i tramvajima već se 80 posto bečkog javnog prometa odvija bez emisija ugljičnog dioksida, a uključivanjem autobusa na vodik u promet postotak bi se trebao još povisiti.

Druga punionica i postrojenje za proizvodnju vodika elektrolizom

Punionica i autobusi na vodik dio su strategije bečkog koncerna predstavljene u proljeće 2021. prema kojoj bi Beč do 2030. postao središte za proizvodnju vodika u istočnom dijelu Austrije. Sljedeći koraci u realizaciji te strategije već su poznati. U bečkom 11. okrugu Simmering izgradit će se još jedna punioca te postrojenje za proizvodnju vodika elektrolizom vode. Početak gradnje postrojenja snage 2,5 MW planiran je u drugoj polovici 2022., a „Wien Energie“ će ondje već sljedeće godine proizvoditi „zeleni vodik“. Struja za elektrolizu dobivat će se iz obnovljivih izvora energije.

Tagovi: autobus na vodik, Beč, Wiener Stadtwerke, Wiener Linien
PROČITAJ I OVO
Njemački auto divovi u problemima zbog Kine
PROBLEMI
Njemački auto divovi u problemima zbog Kine
BERLIN - Njemački proizvođači automobila sada rado zarađuju, ali stižu upozorenja da bi se to moglo promijeniti. Situacija u Kini, najvećem pojedinačnom tržištu za Mercedes, Volkswagen i BMW, najviše zabrinjava. U Kini je prodaja pala i mogla bi se nastaviti.
Mercedes i dalje najpoželjniji njemački poslodavac
POSLODAVCI
Mercedes i dalje najpoželjniji njemački poslodavac
BERLIN - Automobilske i informatičke tvrtke spadaju među najpoželjnije poslodavce među njemačkim apsolventima a na vrhu ljestvice najpoželjnijih poslodavaca nalazi se Mercedes-Benz, priopćila je savjetnička tvrtka Trendence u petak.
Hyundai povlači 239.000 vozila zbog nesigurnih sigurnosnih pojaseva
POVLAČENJE
Hyundai povlači 239.000 vozila zbog nesigurnih sigurnosnih pojaseva

SEUL - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai povlači 239 tisuća vozila kako bi popravio problem sa sigurnosnim pojasevima koji mogu eksplodirati i ozlijediti putnike.

Ford će platiti 19 milijuna dolara kazni zbog pogrešnih tvrdnji o pojedinim vozilima
KAZNA
Ford će platiti 19 milijuna dolara kazni zbog pogrešnih tvrdnji o pojedinim vozilima
WASHINGTON - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.
Nedostatak poluvodiča smanjio Toyotinu proizvodnju
POSLJEDICE
Nedostatak poluvodiča smanjio Toyotinu proizvodnju
TOKIO - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE