GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden za pravedniju raspodjelu dobiti u autoindustriji

Biden za pravedniju raspodjelu dobiti u autoindustriji
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2023 / 08:54
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK- Američki predsjednik Joe Biden govorio je u petak o velikom štrajku radnika u američkoj automobilskoj industriji te je, među ostalim, poručio da menadžment tri velike kompanije mora pravednije dijeliti rekordnu dobit. Najavio je da će poslati svoje kolege u Detroit da pomognu u pronalaženju kompromisa između sindikata i tvrtki.

Biden, koji sebe predstavlja kao predsjednika koji najviše podržava sindikate u povijesti, rekao je da nitko ne želi štrajkati. "Međutim, poštujem pravo radnika da iskoriste svoje opcije prema sustavu kolektivnog pregovaranja i razumijem njihovu frustraciju", rekao je.

Ujedinjeni sindikat radnika automobilske industrije (UAW) stupio je u štrajk u petak rano ujutro kako bi obilježio istek posljednjeg kolektivnog ugovora za 146.000 radnika članova sindikata General Motors, Ford i Stellantis (bivši Chrysler). Samo njih 13.000 štrajka.

Biden je poslao vršiteljicu dužnosti tajnice rada Juliju Su i savjetnika Gena Sperlinga da pomognu u pregovorima. UAW traži povećanje plaća od 36 posto u sljedeće četiri godine, General Motors i Ford nude povišice od 20 posto, a Stellantis 17,5 posto.

"Tvrtke su dale značajne ponude, ali vjerujem da mogu ići dalje kako bi osigurale da rekordna dobit također znači i rekordne ugovore za UAW", rekao je Biden u Bijeloj kući.

Oxford Economics procjenjuje da bi štrajk radnika u autoindustriji mogao uzrokovati pad proizvodnje od 30 posto, što bi se zatim prenijelo na dobavljače dijelova i na šire gospodarstvo. Države poput Wisconsina i Michigana, koje će biti odlučujuće na predsjedničkim izborima sljedeće godine, bile bi najviše pogođene.

Štrajku se već pridružio bivši američki predsjednik Donald Trump, koji za sve optužuje nastojanja Biddenove vlade da više ulaže u proizvodnju električnih automobila. Prema njegovim riječima, ovi bi se trebali proizvoditi u Kini, a američki radnici od toga nemaju ništa.

Tagovi: Joe Bidem, štrajk u auto industriji, Ford, General Motors, Chrysler
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE