GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH ima samo 145 punionica za električna vozila

BiH ima samo 145 punionica za električna vozila
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 08:27
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina, uprkos mnogim zakonskim preprekama već ima 145 električnih punionica (konektora) za električna vozila, od čega je 40-tak potpuno javnih, dok su ostale poluprivatnog karaktera i pretežno se nalaze u trgovačkim centrima, na parkinzima hotela i sl.

Nažalost, Bosna i Hercegovina znatno zaostaje u elektromobilnosti u odnosu na regiju, a posebno u odnosu na Europsku uniju.

U BiH imamo tri puta manje registrovanih ekološki prihvatljivih vozila - svega 4 posto. Imamo svega 41 registrovano električno vozilo i 890 registriranih vozila na hibridni pogon.

Broj ekološki prihvatljivih registrovanih vozila u Evropskoj uniji u 2020. godini je preko 2 miliona ili 12,6% od ukupnog voznog parka.
Instalirano je oko 225.000 javnih električnih punionica i njihov broj rapidno raste iz dana u dan.

- Da bismo imali više eko vozila na terenu, nadležni organi trebaju kreirati povoljan poslovni ambijent, počevši od potpunog ukidanja carine na električne automobile, koja trenutno iznosi 5%, te smanjenja carina za hibridna vozila sa 15% na 5%. Većina zemalja u okruženju uopće nema carinu na električna vozila, dok je u prosjeku visina carine za vozila koja nemaju preferencijal iz Evropske unije oko 5%, izjavio je predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH Haris Muratović.

- Nadležne institucije u entitetima i kantonima trebale bi potpuno ukinuti porez na imovinu za električna, a prepoloviti za hibridna vozila kako bi podstakle vozače da razmišljaju o ekološki prihvatljivim vozilima. Samo u protekle tri godine kroz naplatu naknade za okoliš FBiH je naplatila blizu 33,5 miliona KM od građana tokom registracije vozila. Dio navedenih sredstava, tačnije 70% se vraća kantonima, međutim ni jedan Kanton u FBiH, izuzev tuzlanskog, nije uradio ništa konkretno s ciljem smanjenja zagađenja koje dolazi iz transporta. Iz ovog budžeta bi se mogle i trebale izdvajati stimulacije za nabavku ekološki prihvatljivih vozila.

Fond za zaštitu okoliša FBiH je do sada podržao nekoliko projekata u kojima je subvencionirao promociju elektromobilnosti (od nabavke i upotrebe eko prihvatljivih vozila, do tendera stimulacije za nabavku eko vozila, te izgradnje električnih punionica i sl.)
- Nadamo se da će nadležne institucije u BiH slijediti primjer susjeda, te stimulisati nabavku ekološki prihvatljivih vozila, pojednostaviti procedure za instalaciju punionica, ukinuti carine na električna vozila i smanjiti carinu na 5% za hibride, dodaje Muratović.

Sve susjedne države izdvajaju znatna sredstva za podršku pri kupovini ekološki prihvatljivih vozila, naročito za vozila sa električnim pogonom. Srbija tako daje podsticaje do 5.000 €, Hrvatska subvencionira iznos jednak PDV-u, dok Slovenija izdvaja i do 8.500 € subvencije po kupljenom električnom vozilu.
Međutim, uprkos svim trenutnim otežavajućim okolnostima, BiH ima izniman potencijal za razvoj sektora elektromobilnosti, što je ujedno i prijeka potreba usljed velikog zagađenja zraka uzrokovanog i emisijom CO2 zastarjelog voznog parka.

Istovremeno, elektromobilnost predstavlja svojevrsnu šansu bosanskohercegovačkim kompanijama za proširenjem poslovnih aktivnosti, a što dokazuje i veliki interes brojnih privrednih subjekata iz različitih sektora poput automobilske industrije, zaštite okoliša, trgovaca automobilima, elektroenergetike, elektroindustrije, saobraćaja, distribucije nafte i naftnih derivate, okupljenih u proaktivnom radu Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Fotografija: Pexels

Tagovi: punionice za električne automobile, električni automobili
PROČITAJ I OVO
KIA Sorento u najluksuznijoj varijanti
LUKSUZ
KIA Sorento u najluksuznijoj varijanti
ZAGREB - Pored hibridnog benzinca i dizelskog modela sada je moguć odabir i plug-in hibrida. Cijene kreću od 357.999 kn koliko stoji 2,2-litreni turbodizelaš 202 KS
Devedeset milijuna kuna poticaja za energetski učinkovita vozila razgrabljeno za šest sati
POTICAJI
Devedeset milijuna kuna poticaja za energetski učinkovita vozila razgrabljeno za šest sati
ZAGREB - U prvih 20 minuta već je otišlo preko 30 posto rezerviranih sredstava za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila.
Volkswagen ulaže u švedskog proizvođača baterija
ULAGANJA
Volkswagen ulaže u švedskog proizvođača baterija
FRANKFURT - Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je u srijedu da će uložiti dodatnih 620 milijuna dolara u švedskog proizvođača litij-ionskih baterija Northvolt kako bi osigurao opskrbu ključnim dijelovima za svoja električna vozila.
Kreću poticaji: Ponuda električnih vozila za poticaje veća nego ikada
POTICAJI
Kreću poticaji: Ponuda električnih vozila za poticaje veća nego ikada
ZAGREB – Sutra započinju prijave na ovogodišnju dodjelu poticaja pri kupnji električnih i hibridnih vozila te vozila s pogonom na vodik. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je ove godine omogućio sredstva od čak 105 milijuna kuna pri kupnji energetski učinkovitijih vozila, a uz poboljšani model dodjele, ove se godine očekuje značajan porast prodaje takvih vozila.
Ovo su prve fotografije buduće, potpuno električne Opel Astre
NOVITETI
Ovo su prve fotografije buduće, potpuno električne Opel Astre
ZAGREB - Nakon što je prikazao kako će izgledati reinkarnacija legendarne Mante, Opel je na sličan način najavio i nadolazeću novu inačicu svojeg kompaktnog obiteljskog automobila, popularne Astre.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE