GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BMW-u pala neto dobit, smanjene i marže

BMW-u pala neto dobit, smanjene i marže
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 08:20
Autor: SEEbiz
BERLIN - BMW je u srijedu priopćio da očekuje lagani pad dobiti prije oporezivanja ove godine zbog viših troškova istraživanja i razvoja, proizvodnje i osoblja, pri čemu će smanjenje cijena rabljenih automobila također pridonijeti padu.

Proizvođač automobila sa sjedištem u Münchenu izvijestio je o padu profitne marže u prvom tromjesečju u svom automobilskom segmentu jer su stalno viši troškovi opterećivali njegovu krajnju granicu, a potražnja za luksuznim automobilima u Kini ostala je prigušena.

Marža prije oporezivanja njemačkog premium proizvođača automobila u segmentu automobila pala je na 8,8% sa 12,1% godinu dana ranije i ispod 9,2% koliko su očekivali analitičari u konsenzusu koji je sastavila tvrtka.

Prihodi u prvom tromjesečju blago su pali unatoč povećanju prodaje automobila od 1,1%.

Tijekom pandemije nestašice u opskrbnom lancu značile su da su proizvođači automobila mogli naplaćivati više cijene za svoja vozila i mogli su prodavati automobile koji dolaze iz najma po većoj cijeni zbog velike potražnje za rabljenim automobilima.

BMW ulaže velika sredstva u električna vozila i obnove modela u cijeloj svojoj liniji i očekuje rekordnu potrošnju ove godine, u odnosu na 7,5 milijardi eura prošle godine.

"Ove godine bit će važnije nego ikad održati naš strateški smjer", rekao je glavni financijski direktor Walter Mertl u izjavi. "Ulaganja potrebna u digitalnu i električnu budućnost naše tvrtke najveća su ikada."

BMW-ovi rivali, Mercedes Benz i Porsche također puno troše dok se njemački proizvođači automobila pokušavaju uhvatiti u koštac s rastućom konkurencijom na tržištu električnih vozila iz Kine i Tesle.

Dobit grupe prije oporezivanja u prvom tromjesečju pala je 18,9% na 4,1 milijardu eura (4,40 milijardi dolara), ali je premašila 3,9 milijardi očekivanih analitičara.

Prodaja potpuno električnih automobila porasla je 28% na 83.000 vozila u kvartalu.

Tagovi: BMW, MERCEDES, PORSCHE, AUTOMOBILI
PROČITAJ I OVO
Teški dani za Ford u Europi
PROBLEMI
Teški dani za Ford u Europi
LONDON - Europska podružnica američkog proizvođača automobila pala je na vrlo niske grane.
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
NAJAVE
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
PEKING - Xpeng AeroHT, podružnica Xpenga, ima za cilj isporučiti svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je supredsjednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC u petak,
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE