GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dacia predstavila obnovljeni Duster

Dacia predstavila obnovljeni Duster
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 10:18
Autor: SEEbiz / Klix.ba
BUKUREŠT - Renaultov pristupačni brend Dacia predstavio je obnovljeni model Duster.

Duster je doživio promjene eksterijera i unutrašnjosti, prije svega je tu nova Arizona narandžasta boja te blago promijenjena prednja svjetla s novim LED dnevnim svjetlima u obliku slova Y koja su prvi put viđena u novom sedanu Logan te hatcbacku Sandero.

Duster je postao prvi Dacijin produkcijski model sa prednjim LED pokazivačima smjera. Crossover iz B segmenta sada kao i Logan te Sandero koristi LED diode za kratka svjetla, kao i za osvjetljenje registarskih oznaka kako bi se smanjila potrošnja električne energije te Duster bio ekonomičniji.

Nove 16 i 17-inčne felge su testirane u zračnom tunelu te su aerodinamičnije od prethodnih, pa stoga verzija Dustera s pogonom na sva četiri točka emitira 5,8 grama CO2 manje. To je omogućeno i dizajniranjem novog stražnjeg spojlera. Promjene eksterijera zaokružuju kromirani detalji na prednjoj maski.

U unutrašnjosti je redizajnirana armaturna ploča kako bi se našlo mjesto za novi infotainment sistem, odnosno njegov 8-inčni ekran osjetljiv na dodir. Iako se radi o jeftinijem modelu, Duster nudi Android Auto i Apple CarPlay sisteme uz uobičajenu navigaciju. Tu je čak i 4x4 monitor za verziju s pogonom na sva četiri kotača koji prikazuje važne informacije.

Duster sada ima i nove naslone a glavu za više udobnosti, koji su veoma slični onima u Loganu i Sanderu, a koji su posuđeni od najnovije generacije Renaultovog modela Clio. Presvlake sjedišta su također u potpunosti promijenjene, a tu je i širi naslon za ruku koji se povlači nazad za 70 centimetara. Ispod njega je pretinac zapremnine 1,1 litar, a tu su dva USB porta u slučaju skupljih verzija.

Najvažnija promjena je svakako 6-stepeni automatski mjenjač s duplim kvačilom (EDC), koji je dostupan samo u kombinaciji s prednjim pogonom i benzinskim motorom od 150 KS. U slučaju 4x4 verzije, isti motor može slati snagu na obje osovine putem 6-stepenog manuelnog mjenjača. Isti mjenjač je uparen sa TCe 90 i TCe 130 motorima. Kada je riječ o dizelu, dCi 115 je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem te je dostupan pogonom na prednje i sva četiri kotača.

O hibridnom pogonu zasad nema informacija, ali će se u ponudi naći Duster ECO-G 100 sa 50-litarskim LPG rezervoarom na mjestu rezervnog točka. Zapremnina prtljažnika ostaje ista kao i kod benzinca, domet je veći, a emisija CO2 manja za 9,5 posto.

Prodaja redizajniranog Dustera u Evropi počinje u rujnu i to sa starim logotipom. Moderni logotip se neće koristiti do druge polovine sljedeće godine.

Duster više nije jedini Dacijin SUV jer električni Sprig dolazi na Stari kontinent već ove godine. Nešto kasnije se očekuje kompaktni Bigster, SUV koji će svoje mjesto naći iznad Dustera prije sredine ovog desetljeća.

Tagovi: Dacia Duster, Dacia, Renault
PROČITAJ I OVO
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE