GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Daimler i Volvo najavljuju proizvodnju gorivih ćelija u Europi

Daimler i Volvo najavljuju proizvodnju gorivih ćelija u Europi
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 13:52
Autor: SEEbiz / H

STUTTGART - Kamionski odjel njemačkog Daimlera i švedski proizvođač kamiona Volvo AB najavili su u četvrtak da će njihova zajednička tvrtka 2025. godine početi proizvoditi vodikove gorive ćelije u Europi, zatraživši podršku od Europske unije.

Njemački i švedski proizvođač teških kamiona osnovali su u ožujku zajedničku tvrtku cellcentric, najavivši više pojedinosti u 2022. godini. Istaknuli su samo da cellcentric već proširuje proizvodnju prototipa.

"Partnerstva poput cellcentrica važna su za našu odluku da dekarboniziramo cestovni promet", poručio je u priopćenju izvršni direktor Volva Martin Lundstedt.

Europska unija zalaže se za strože standarde emisije štetnih plinova i potaknula je snažan uzlet električnih automobila s nultom emisijom ugljikovih spojeva.

Njihove su baterije teške, a vodikove gorive ćelije na glasu su kao potencijalno održiviji elektroenergetski sustav za dulja putovanja. Ćelije proizvode struju iz vodika, a ispuštaju samo vodu, objašnjava Reuters.

Dvije kompanije poručile su danas da bi u Europi do 2025. godine trebalo izgraditi oko 300 stanica za punjenje teških vozila vodikom i povećati njihov broj na oko 1.000 do 2030.

Osim što će zajednički ulagati u proizvodnju gorivih ćelija, dvije tvrtke ostat će konkurenti na drugim područjima. I jedna i druga nadaju se da će za otprilike tri godine testirati kamione s gorivim ćelijama i početi njihovu masovnu proizvodnju u drugoj polovini desetljeća.

Budući da su kamioni s nultom emisijom štetnih plinova znatno skuplji od onih s pogonom na fosilna goriva, Daimler i Volvo smatraju da će biti "potreban regulatorni okvir da se osigura potražnja i pristupačnost".

Dvije tvrtke poručile su da bi poticajne mjere trebale uključiti ??subvencije za "CO2-neutralnu tehnologiju i porezni sustav temeljen na sadržaju ugljika i energije".

U video-konferenciji s dvije tvrtke europska povjerenica za promet Adina Vălean najavila da će Komisija na ljeto predstaviti prijedlog izmijenjene direktive o alternativnim gorivima.

Direktiva će po njezinim riječima "uključivati ??obvezujuće zahtjeve gradnje infrastrukture za punjenje (vozila) vodikom", najavivši i financijsku podršku "gdje bude potrebno".

Proizvođač automobila Stellantis najavio je da će do kraja godine u Europi početi isporučivati kombije srednje veličine s pogonom na vodikove gorive ćelije.

Stellantis je tada naveo da Njemačka ima 90 postaja za punjenje vodikom, a Francuska 25.

Tagovi: Daimler, Volvo, gorive ćelije
PROČITAJ I OVO
Audi s rekordnom prodajom u prvoj polovini godine, no oprezan u vezi druge
REKORDI
Audi s rekordnom prodajom u prvoj polovini godine, no oprezan u vezi druge
MUENCHEN - Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi ostvario je rekordnu prodaju vozila u prvoj polovini godine, ali upozorava da bi uska grla u isporuci poluvodiča i povećani troškovi sirovina mogli pritisnuti rezultate u drugom polugodištu.
Tesla plaća 1,5 milijuna dolara zbog manjeg kapaciteta baterije
PROBLEMI
Tesla plaća 1,5 milijuna dolara zbog manjeg kapaciteta baterije
WASHINGTON - Američka tvrtka Tesla pristala je platiti 1,5 milijuna dolara za rješavanje potraživanja nakon što je jedno od ažuriranja softvera tvrtke bežično privremeno ograničilo maksimalni kapacitet punjenja baterije i raspon na 1743 modela S.
Kineski CATL predstavio natrij-ionske baterije za brže punjenje vozila
BATERIJE
Kineski CATL predstavio natrij-ionske baterije za brže punjenje vozila
PEKING – Najveći kineski proizvođač baterija za električna vozila CATL predstavio je svoju novorazvijenu natrij-ionsku bateriju, rekao je u četvrtak predsjednik kompanije Zeng Yuqun.
Volkswagen oduševio rezultatima
SJAJNE BROJKE
Volkswagen oduševio rezultatima
WOLFSBURG - Volkswagen je jutros objavio rekordne polugodišnje rezultate i povećao ciljanu profitnu maržu.
Volkswagen blizu preuzimanja Europcara
AKVIZICIJE
Volkswagen blizu preuzimanja Europcara
PARIZ - Volkswagen i partneri blizu su preuzimanja Europcara u poslu koji bi francusku kompaniju za unajmljivanje automobila vrednovao na rarini od 2,5 milijarde eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE