GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitte: Interes za hibridna vozila i dalje znatno veći nego za električna

Deloitte: Interes za hibridna vozila i dalje znatno veći nego za električna
IZVJEŠĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2022 / 12:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Dok je automobilski sektor usredotočen na izazove pred njim i povratak na stopu rasta prije pandemije, u očima potrošača ključne vrijednosti pri izboru vozila ostale su pristupačnost i provjerenost tehnologija (komocija s onim što od prije poznaju).

Već 12 godina Deloitte istražuje trendove među kupcima automobila koji utječu na sve brže promjene u globalnom ekosustavu mobilnosti. Ovogodišnje izvješće, „Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2022. godini”, ispituje različite stavove kupaca koji se reflektiraju na globalni automobilski sektor, uključujući razvoj naprednih tehnologija, održivost, očekivanja u pogledu cijene novih vozila, virtualnu kupnju i usluge mobilnosti. Izvješće se temelji na ispitivanju više od 26 000 potrošača iz 25 država provedenom u razdoblju od rujna do listopada 2021.

Budućnost električnih vozila
Dok globalni proizvođači automobila pokušavaju ispuniti svoja obećanja o električnoj budućnosti, potrošači su zainteresirani za održivi (električni) pogon samo ukoliko će, prije svega, time smanjiti troškove za gorivo, zatim imati bolje iskustva vožnje, te imati osjećaj doprinosa zaštiti okoliša. Međutim, zbog pojedinih ograničenja s kojima se vozači električnih vozila još uvijek susreću, mnogi se kupci i dalje okreću provjerenim, njima dobro poznatim vozilima s unutarnjim izgaranjem, pa je samo dio potrošača spreman platiti napredne tehnologije.

• Unatoč sve većem društvenom interesu za ekologiju i održivost, većina potrošača još uvijek nije spremna platiti više od 500 američkih dolara za napredne tehnologije kao što su motori na alternativne izvore energije. Nadalje, potrošači nisu voljni platiti druge vrste napredne opreme uključujući autonomnu vožnju, povećanu sigurnost i povezivost (engl. connectivity).
• Slijedom toga, vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje će biti vodeći, budući izbor američkih kupaca (69 %). Kad je riječ o alternativnim motorima, interes potrošača za električna vozila na baterije najveći je u Republici Koreji (23 %), Kini (17 %) i Njemačkoj (15 %), dok su japanski kupci (48 %) skloniji hibridnim električnim vozilima.
• Iako interes za električnim vozilima ne raste prema prijašnjim predviđanjima, istraživanje ukazuje na dva glavna motiva za njihovu kupnju među globalnim potrošačima u SAD-u, Njemačkoj, Japanu, Republici Koreji, Indiji i Jugoistočnoj Aziji, a to su: sve veća zabrinutost u pogledu klimatskih promjena te želja za smanjenjem emisije stakleničkih plinova.
• Većina budućih kupaca električnih vozila namjerava puniti svoja vozila kod kuće, osobito u Japanu (76 %), Indiji (76 %), SAD-u (75 %) i Njemačkoj (70 %). Potražnja za javnim punionicama najveća je u Republici Koreji (38 %) i Jugoistočnoj Aziji (29 %).
• Među osobama koje namjeravaju puniti svoja vozila kod kuće, dvije trećine (66 %) Amerikanaca namjerava se služiti tradicionalnim javnim mrežama. Međutim, potrošači u Indiji, Kini i Jugoistočnoj Aziji namjeravaju se služiti javnom mrežom i obnovljivim izvorima energije.
• Potrošače u Njemačkoj (24 %), Kini (22 %) i SAD-u (20 %) najviše brine doseg (kilometraža na jedno punjenje) električnih vozila, dok potrošače u Aziji (Jugoistočnoj Aziji 28 %, Republici Koreji 26 %, Indiji 23 % i Japanu 19 %) najviše brine nedostatak javne infrastrukture za punjenje.
• Američki potrošači očekuju da potpuno napunjeno električno vozilo može imati doseg do 500 milja, dok potrošači u Kini, Japanu i Indiji očekuju doseg od otprilike 250 milja.

„Automobilska industrija i dalje je otporna unatoč tomu što je pandemija utjecala na skoro sve aspekte njezina poslovanja. Bez obzira na izazove s kojima se suočava, automobilska industrija je i dalje predana elektro-mobilnosti. Svijest potrošača o potrebi zaštite okoliša i održivosti, u kombinaciji sa sve većom cijenom fosilnih goriva, trendovi su koje svi proizvođači vozila trebaju adresirati. Nadalje, oni koji svoju budućnost temelje na proizvodnji električnih vozila, u svojim komunikacijama prema kupcima posebnu pozornost trebaju posvetiti prezentiranju planova i suradnji oko poboljšanja nužne infrastrukture za punjenje.” ističe Gordan Kožulj, direktor u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Budućnost procesa izbora i kupovine vozila
Kupci novih vozila još uvijek su skloniji tradicionalnoj kupnji uživo na lokaciji, nego putem virtualnih platformi. Međutim, virtualna kupovina sve je popularnija zbog svoje praktičnosti, brzine i jednostavnosti.

• COVID-19 znatno je utjecao na donošenje odluke o kupovini automobila potrošača u Indiji (64 %) i Jugoistočnoj Aziji (63 %). Nasuprot tomu, više od dvije trećine američkih potrošača (69 %) izjavilo je kako pandemija nije utjecala na njihove planove kupovine automobila.
• Potrošači u Indiji (45 %) i Jugoistočnoj Aziji (31 %) navode kako automobil žele kupiti kako bi izbjegli vožnju javnim prijevozom, dok je isto navelo samo 14 % američkih vozača.
• Potrošači diljem svijeta u značajnom postotku preferiraju kupnju automobila uživo: u Jugoistočnoj Aziji njih 80 %, u Njemačkoj 78 % te u SAD-u 75 %.
• Zanimljivo je da u slučaju kupnje putem virtualnih platformi, potrošači u većini država radije biraju izravnu kupnju od ovlaštenog distributera, uključujući i SAD (48 %). Nasuprot tomu, japanski potrošači biraju izravnu kupovinu od samog proizvođača automobila (49 %).
• Praktičnost je najveća prednost virtualne prodaje vozila za potrošače u Republici Koreji (68 %), Japanu (41 %), Njemačkoj (40 %) i SAD-u (39 %). Jednostavnost je najvažnija prednost za potrošače u Kini (33 %) te Indiji (27 %) i SAD-u (25 %).

Osobna mobilnost i dalje najvažnija
Usluge zajedničke mobilnosti, uključujući pretplatu na vozila i uslugu naručenog prijevoza, polako se vraćaju na razinu prije pandemije, dok su osobna vozila zadržala svoju poziciju najpoželjnijeg prijevoznog sredstva.
• Više od tri četvrtine Amerikanaca (76 %) navodi kako je osobno vozilo njihovo glavno prijevozno sredstvo. Međutim, velik se broj kupaca u Republici Koreji (31 %) i Japanu (27 %) vozi javnim prijevozom.
• Usluge pretplate na vozila popularnije su na globalnim tržištima, dok interes za njih u SAD-u tek raste. Skoro jedna trećina američkih potrošača zainteresirana je za usluge pretplate na vozila kako bi pristupili različitim markama i modelima automobila, te rabljenim automobilima (32 % po svakoj stavki).
• Praktičnost, fleksibilnost pri zamjeni vozila i dostupnost vozila glavni su razlozi biranja usluge pretplate na vozilo u SAD-u.

„Trenutačne promjene u automobilskoj industriji uzrokovane su pandemijom, ponašanjem potrošača te novim proizvodima i uslugama. Agilnost ponude koja adresira zahtjeve potrošača u kontekstu praktičnosti i jednostavnosti uporabe, kao što su virtualna kupnja i aplikacije za mobilnost, može se pokazati korisnim za one proizvođače u automobilskoj industriji koji žele biti percipirani kao predvodnici trendova. Međutim, trebamo biti svjesni da su promjene postojećih navika i paradigmi u automobilskom sektoru često složene, dugotrajne i skupe te je teško nagovoriti kupca na plaćanje dodatnih tehnologija i usluga u svijetu u kojem su mnoge aplikacije besplatne.” zaključuje Kožulj.

Tagovi: hibridni automobili, električni automobili, Deloitte, Gordan Kožulj
PROČITAJ I OVO
Hyundai povlači 239.000 vozila zbog nesigurnih sigurnosnih pojaseva
POVLAČENJE
Hyundai povlači 239.000 vozila zbog nesigurnih sigurnosnih pojaseva

SEUL - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai povlači 239 tisuća vozila kako bi popravio problem sa sigurnosnim pojasevima koji mogu eksplodirati i ozlijediti putnike.

Ford će platiti 19 milijuna dolara kazni zbog pogrešnih tvrdnji o pojedinim vozilima
KAZNA
Ford će platiti 19 milijuna dolara kazni zbog pogrešnih tvrdnji o pojedinim vozilima
WASHINGTON - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.
Nedostatak poluvodiča smanjio Toyotinu proizvodnju
POSLJEDICE
Nedostatak poluvodiča smanjio Toyotinu proizvodnju
TOKIO - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.
Hyundai će u SAD-u izgraditi tvornicu električnih vozila i baterija vrijednu 5,5 milijardi dolara
INVESTICIJE
Hyundai će u SAD-u izgraditi tvornicu električnih vozila i baterija vrijednu 5,5 milijardi dolara
WASHINGTON - Američka savezna država Georgia bit će sjedište prve Hyundaijeve namjenske tvornice za električna vozila i proizvodnju baterija u Sjedinjenim Državama, objavila je tvrtka u petak.
Tesla u Teksasu moli vlasnike da svoje aute ne pune
BIZARNO
Tesla u Teksasu moli vlasnike da svoje aute ne pune
ZAGREB - Operater mreže preporučuje izbjegavanje punjenja tijekom vršnih sati između 15 i 20 sati, ako je moguće, kako bi se pomoglo naporima u cijeloj državi u upravljanju potražnjom – stoji u Teslinoj poruci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE