GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dijeljeni prijevoz gubi poklonike

Dijeljeni prijevoz gubi poklonike
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 10:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Većina potrošača u svijetu zbog pandemije koronavirusa oklijeva koristiti dijeljeni prijevoz (carsharing), kada kupuju automobile najviše biraju benzince, a veći udjel autonomnih vozila očekuju za desetak godina, pokazalo je istraživanje "Strategy&", koje je objavio PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Potrošači radije koriste vlastito vozilo umjesto dijeljene mobilnosti i javnog prijevoza kao posljedice Covida-19", navodi PwC. Dijeljena se mobilnost, odnosno carsharing, najviše smanjila u Njemačkoj jer tamo 77 posto ispitanih namjerava koristiti manje usluga dijeljenja automobila, u SAD-u 56 posto, te u Kini njih 51 posto.

I u Kini i u SAD-u, pokazalo je istraživanje, potrošači trenutno najviše preferiraju uporabu vlastitog vozila, dok je u Njemačkoj porast vožnje automobilom na posao i dalje jednak postotku vožnje na posao biciklom i pješice.

PWC predlaže da pružatelji usluga dijeljene mobilnosti poduzmu korake kako bi potrošače ponovno pridobili nazad, poput redovnog čišćenja vozila i dezinfekcije.

Pokazalo se, naime, da su te dvije stvari tijekom sve jače pandemije važnije od nižih cijena.

PwC prognozira smanjenje ukupnog broja vozila u Europi do 2035. godine za 1,2 posto, te rast u SAD-u za 1,1 posto. U Kini bi taj porast mogao iznositi 3,9 posto. To je, objašnjava se, prije svega posljedica rasta mobilnosti u Kini, dok bi se broj vozila u SAD-u trebao povećati zbog sklonosti potrošača prema dijeljenoj mobilnosti. Europa, međutim, ima najveći prosječni vijek trajanja vozila dok se ono ne zamijeni.

Benzin je i dalje najpoželjnije pogonsko gorivo i u Njemačkoj i u Kini. U Kini, međutim, 68 posto anketiranih mlađih od 40 godina preferira električne aute, dok takve - najmodernije - pogonske sklopove u Njemačkoj preferira 46 posto ispitanih, a u SAD-u njih 37 posto.

Istraživanje je pokazalo i da potrošači očekuju značajan rast autonomnih vozila do 2030. godine, a za tu su modifikaciju spremni platiti 20 posto veću cijenu.

Tagovi: dijeljeni prijevoz, car sharing, PricewaterhouseCoopers
PROČITAJ I OVO
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
POTONUĆE
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
SAN FRANCISCO - Dionice Tesla pale su za više od 1% u pretprodaji u ponedjeljak zbog medijskih izvješća da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage.
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
PROTIVLJENJE
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
BERLIN - Njemački proizvođači automobila protive se mogućim europskim kaznenim carinama na uvoz električnih automobila iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE