GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dijeljeni prijevoz gubi poklonike

Dijeljeni prijevoz gubi poklonike
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 10:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Većina potrošača u svijetu zbog pandemije koronavirusa oklijeva koristiti dijeljeni prijevoz (carsharing), kada kupuju automobile najviše biraju benzince, a veći udjel autonomnih vozila očekuju za desetak godina, pokazalo je istraživanje "Strategy&", koje je objavio PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Potrošači radije koriste vlastito vozilo umjesto dijeljene mobilnosti i javnog prijevoza kao posljedice Covida-19", navodi PwC. Dijeljena se mobilnost, odnosno carsharing, najviše smanjila u Njemačkoj jer tamo 77 posto ispitanih namjerava koristiti manje usluga dijeljenja automobila, u SAD-u 56 posto, te u Kini njih 51 posto.

I u Kini i u SAD-u, pokazalo je istraživanje, potrošači trenutno najviše preferiraju uporabu vlastitog vozila, dok je u Njemačkoj porast vožnje automobilom na posao i dalje jednak postotku vožnje na posao biciklom i pješice.

PWC predlaže da pružatelji usluga dijeljene mobilnosti poduzmu korake kako bi potrošače ponovno pridobili nazad, poput redovnog čišćenja vozila i dezinfekcije.

Pokazalo se, naime, da su te dvije stvari tijekom sve jače pandemije važnije od nižih cijena.

PwC prognozira smanjenje ukupnog broja vozila u Europi do 2035. godine za 1,2 posto, te rast u SAD-u za 1,1 posto. U Kini bi taj porast mogao iznositi 3,9 posto. To je, objašnjava se, prije svega posljedica rasta mobilnosti u Kini, dok bi se broj vozila u SAD-u trebao povećati zbog sklonosti potrošača prema dijeljenoj mobilnosti. Europa, međutim, ima najveći prosječni vijek trajanja vozila dok se ono ne zamijeni.

Benzin je i dalje najpoželjnije pogonsko gorivo i u Njemačkoj i u Kini. U Kini, međutim, 68 posto anketiranih mlađih od 40 godina preferira električne aute, dok takve - najmodernije - pogonske sklopove u Njemačkoj preferira 46 posto ispitanih, a u SAD-u njih 37 posto.

Istraživanje je pokazalo i da potrošači očekuju značajan rast autonomnih vozila do 2030. godine, a za tu su modifikaciju spremni platiti 20 posto veću cijenu.

Tagovi: dijeljeni prijevoz, car sharing, PricewaterhouseCoopers
PROČITAJ I OVO
Hertz naručio od Tesle čak 100.000 vozila
NARUDŽBA
Hertz naručio od Tesle čak 100.000 vozila
NEW YORK - Američka kompanija za najam vozila Hertz u ponedjeljak je objavila da je od proizvođača električnih automobila Tesle naručila 100.000 vozila za isporuku do kraja iduće godine.
Panasonic predstavio prototip baterije za Teslu s pet puta većim kapacitetom
BATERIJA
Panasonic predstavio prototip baterije za Teslu s pet puta većim kapacitetom
TOKIO - Japanski Panasonic u ponedjeljak je predstavio prototip baterije s pet puta većim kapacitetom od trenutnih, a direktor odjela proizvodnje baterija Kazuo Tadanobu rekao je da će to pomoći u produbljivanju poslovnih veza s američkim proizvođačem električnih automobila Teslom.
London proširuje područje naplate ulaska automobila
NAPLATA
London proširuje područje naplate ulaska automobila
LONDON - London je u ponedjeljak proširio područje naplate ulaska starijih vozila s većom emisijom štetnih plinova kako bi poboljšao kvalitetu zraka.
Tesla ugodno iznenadila brojkama
IZNENAĐENJE
Tesla ugodno iznenadila brojkama
DALLAS - Tesla je pozitivno izennadila rezultatima za treći kvartal ove godine.
Liječnici: Ne želimo glumiti policajce i oduzimati pacijentima vozačke
NEZADOVOLJSTVO
Liječnici: Ne želimo glumiti policajce i oduzimati pacijentima vozačke
ZAGREB - Liječnici obiteljske medicine ponovno su nezadovoljni Vladom – uz sve probleme oko korone, sad su još i odbijeni svi njihovi prigovori na zakon po kojem bi svojim pacijentima trebali oduzimati vozačke dozvole zbog zdravstvenog stanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE