GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Renaulta uzletjele nakon najave veće dividende

Dionice Renaulta uzletjele nakon najave veće dividende
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 15:02
Autor: SEEbiz
PARIZ - Dionice Renaulta porasle su u jutarnjem trgovanju u četvrtak, nakon što je francuski proizvođač automobila rekao da će predložiti povećanje svoje dividende po dionici na 1,85 eura (1,99 dolara) za financijsku godinu, u odnosu na prethodnih 0,25 eura.

Dionice su jutro uzletjele 6,9 posto.

Tvrtka je u srijedu izvijestila o cjelogodišnjoj grupnoj operativnoj marži od 7,9%, što je pri vrhu njezinih prethodnih smjernica. Proizvođač automobila ponovio je svoj cilj dvoznamenkastih marži do 2030.

Prihodi Grupe porasli su 13% na 52,4 milijarde eura, dok je neto dobit bila malo ispod predviđanja, izvijestio je Reuters.

Proizvođač automobila cilja na grupnu operativnu maržu na ili iznad 7,5% i slobodni novčani tok od najmanje 2,5 milijardi eura u 2024., što je pad od 3 milijarde eura u 2023. Tvrtka je rekla da će se usredotočiti na svojih "bez presedana" 10 nadolazećih lansiranja vozila , na optimizaciji strukture troškova i na ubrzanju strategije električnih vozila (EV) i softvera.

Dionice Renaulta su ove godine, prema podacima LSEG-a, ojačale 2%. Tvrtka je zabilježila uspon u siječnju nakon što je odustala od planova da javno kotira svoj novi posao s električnim vozilima i softverom Ampere.

Izvršni direktor Grupe Luca de Meo rekao je u četvrtak za CNBC-ov “Squawk Box Europe” da su Renaultove smjernice bile “relativno razborite” i opisao tržište kao “izazovno”.

“Mislim da će biti veliki pritisak na EV, smanjenje cijena koje već vidimo unatrag nekoliko mjeseci... Ali mi smo također s druge strane optimistični jer ćemo lansirati 10 modela, zapravo jedan model svaki mjesec , tako da ulazimo u vrlo povoljan životni ciklus proizvoda, uključujući EV automobile,” rekao je.

"Dioničari Renaulta pozdravili su prijedlog povećanja dividende i također su jasno ohrabreni napretkom u poboljšanju operativnih marži na 7,9%", rekla je e-poštom Susannah Streeter, voditeljica odjela za novac i tržišta u Hargreaves Lansdownu.

“Nije tajna da je trenutno još uvijek prilično teško u području električnih vozila, a izvršni direktor Luca de Meo nije bježao od poteškoća. Vozači su sve više svjesni troškova usred gospodarskih prepreka, a konkurenti snižavaju cijene.”

Tagovi: Renaukt, dividenda, ampera, luca de meo
PROČITAJ I OVO
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
BYD-ov prihod u prvom kvartalu ispod očekivanja
PEKING - Najveći kineski proizvođač električnih automobila BYD ostvario je 125 milijardi juana (16,1 milijardu eura) operativnih prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali ispod očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE