GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Tata Motorsa uzletjele do rekorda nakon najave podjele na dvije tvrtke

Dionice Tata Motorsa uzletjele do rekorda nakon najave podjele na dvije tvrtke
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2024 / 08:15
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Dionice Tata Motorsa, najvrjedniji indijski proizvođač automobila, dosegnule su rekordnu vrijednost u utorak, dan nakon što je tvrtka objavila, da će se podijeliti u dvije kotirane tvrtke, odvajajući svoje poslovanje s komercijalnim vozilima od segmenta osobnih vozila.

Dionice, koje su trenutno porasle za 4,6%, vodeće su u porastu na indeksu Nifty Auto, koji je porastao za 1,4%. Dionice su porasle čak 7,9% i dosegnule najveću vrijednost svih vremena od 1.065,6 rupija.

Proizvođač automobila također je najveći dobitnik na indeksu Nifty 50, koji je pao 0,3%. Odvajanje bi omogućilo poslu s putničkim vozilima tvrtke Tata Motors da se izravno natječe s liderom u industriji Maruti Suzuki (MRTI.NS), rekao je Ashwin Patil, viši istraživački analitičar u LKP Securities.

Budući da južnokorejski Hyundai kotira u Indiji, a Mahindra & Mahindra je četvrti najveći proizvođač automobila, ulagači će imati širi raspon opcija za odabir kako se konkurencija pojačava, rekao je Patil.

Tvrtka za osobna vozila bit će krovna i za Tata Motorsov unosan posao Jaguar Land Rovera.

Tata Motors bila je dionica s najboljim rezultatima na 15-članom Nifty Auto indeksu prošle godine, više nego udvostručivši se nakon što je tvrtka postala profitabilna zahvaljujući snažnoj prodaji luksuznih automobila.

Dionice s ocjenom "kupiti" postigle su nove vrhunce ove godine, nadmašivši svoje konkurente. Porastao je 32% u 2024. u usporedbi s rastom od otprilike 13% za auto indeks.

Analitičari Nomure ne očekuju da će odvajanje rezultirati bilo kakvom trenutnom promjenom u načinu na koji ulagači cijene Tata Motors.

Srednjoročno gledano, poduzeća bi ipak trebala biti u mogućnosti slijediti svoje strategije s većom slobodom, kažu analitičari. Dioničari će nakon podjele imati identičan udio u obje navedene tvrtke, priopćio je Tata Motors u ponedjeljak.

Odvajanje će biti predstavljeno upravi u nadolazećim mjesecima, a bit će potrebno 12-15 mjeseci za potrebna odobrenja.

Tagovi: Tata Motors, Tata, Jaguar Land Rover, Hyundai
PROČITAJ I OVO
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
PAD
Prihodi Stellantisa u prvom kvartalu pali 12% zbog tranzicije portfelja
MILANO - Stellantis je u utorak priopćio da su njegovi prihodi pali 12% u prvom tromjesečju godine zbog nižih količina, nepovoljnog asortimana proizvoda i dinamike tečaja, djelomično uravnotežene "čvrstom" cjenovnom moći.
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE